Misteriozna smrt: Tijelo ubijenog milijunera prekriveno voskom pronađeno nakon više od mjesec dana

misteriozna smrt
...u lipnju 2006. godine. Njegovo djelimično izgorjelo tijelo u položaju fetusa i prekriveno voskom policija je našla mjesec kasnije ispod hrpe novina, nakon što su ga posjetili u okviru istrage o neobičnim transakcijama na njegovom računu.

Lokalni poštar se sjetio da se jedan Kinez prije nekoliko tjedana raspitivao o Chappelowoj pošti.

- Imao je oko 50 godina, govorio je engleskim akcentom.... Imao je crnu kosu do okovratnika i šiške - rekao je on.

Vang Jam je bio kineski emigrant koji je došao u Veliku Britaniju nakon prodemokratskih prosvjeda na Trgu Tjenanmen 1989. godine. Neuobičajeno brzo je dobio status izbjeglice od britanskog ministarstva vanjskih poslova. Bavio se istraživačkim radom u jednom londonskom koledžu, ali je razvio i mrežu složenih financijskih usluga. Izdao je nekoliko čekova bez pokrića i često su ga jurili zbog neplaćenih dugova.

Istražitelji su bili uvjereni da je on čovjek koga traže. Imao je motiv, jer je bio u financijskim teškoćama.

Osumnjičeni tvrdio da mu je smješteno

Jam je stanovao je nedaleko od Chappeliwa, a poštar je rekao policiji da misli da ga je video na mjestu zločina. Povrh svega, snimila ga je sigurnosna kamera kako prebacuje žrtvine čekove na svoj račun u banci.

U rujnu 2006. Jam je uhićen u Švicarskoj i izručen je Britaniji. Policija je bila sigurna da ima ubojicu, ali nije bilo forenzičkih dokaza koji bi ga povezali sa zločinom. Ubojstvo je bilo brutalno, ali tužiteljstvo nije moglo da dokaže da je optuženi ikada bio nasilan.

Policija je tvrdila da je Jam nakon ubojstva Allana Chappelowa često krao poštu iz njegove kuće kako bi preuzeo njegov identitet, ali njegove kreditne kartice, PIN kodovi i lozinke ležali su netaknuti na njegovom krevetu.

Vang je odvjetnicima u zatvoru rekao da je do žrtvinih čekova i SIM kartice, koju je koristio, došao nakon što je uvučen u skupinu kineskih gangstera u Londonu koji su bili odgovorni za krađu identiteta ubijenog. Tvrdio je da su vjerojatno pratili Chappelowa, ubili ga, a zatim ubojstvo smjestili njemu.

Da li je ubojstvo naredio MI6?

Njegove tvrdnje nikada nisu javno provjerene, jer je uoči suđenja 2008, tadašnji tajnik za unutarnje poslove Jackie Smith zabranila izvješćivanje o slučaju, radi zaštite javnog interesa zbog čega se spekulira da je Vang Jang možda bio doušnik obavještajne službe MI6 ili da mu je upravo ova služba naredila da ubije Chappelowa.

Odvjetnik Robertson Geoffrey govorio je da njegov klijent ne može imati fer suđenje, ako se ono bude odvijalo u tajnosti.

- On želi da javnost čuje što ima da kaže u svoju obranu i da skine ljagu sa svog imena.

Porota ga je proglasila krivim po tri točke optužnice koje su ga teretile za krađu, ali nije mogla da se suglasi da je kriv za provalu, krađu pošte i ubojstvo.

Sudac je rekao da suđenje nije uspjelo i najavio ponovno suđenje za siječanj 2009. Jam je osuđen na doživotnu robiju, uz mogućnost oslobađanja najranije nakon 20 godina. Prema riječima Robertsona, policija je naprosto "odlučila da je Vang Jam njihov čovjek" i nije razmatrala alternative.

Da li je Chappelow vodio dvostruki život?

Autor Thomas Harding razgovarao je s muškarcem 60-tih godina poznatim kao "Serpiko", koji je između 2000. i 2006. često krstario parkom ''Hempstead hit'', nedaleko od žrtvine kuće, gdje je imao česte susrete s muškarcem u crnim hlačama, crnoj košulji i s crnim šeširom. Taj čovjek je imao bradu i zvao se Alen. A onda je "Alen" nestao.

Chappelowa obitelj je tvrdila da je policija u njegovoj kući našla razne seksualne predmete, uključujući i kondome i snimak parade ponosa.

Drugi svjedok je otkrio da mu je nožem pretio muškarac u njegovoj kući na ''Dauni Hillu'' i da mu je možda ukraden dio pošte.

Postavlja se pitanje da li su u pitanju dvije skupine kriminalaca, nepoznate jedna drugoj, koje su počinile odvojene zločine?

Zbog odluke o tajnosti suđenja u cilju zaštite javnog interesa, značajni dijelovi suđenja održani su u tajnosti, a još je čudnije što je novinarima i dalje zabranjeno da špekuliraju o razlozima. Jam i dalje tvrdi da je nevin, piše "Mirror".