Misterij o masovnim pomorima životinja: "Krivci" bijes Božji, internet ili supertajni američki pokusi?

...su potencirale teorije o skorom kraju svijeta.

Mrtve ptice u Italiji imale su plave kljunove

Znakovito, pomori životinja zapaženi su netom prije ulaska u novu 2011. godinu u američkom Arkansasu gdje je s neba palo pet tisuća mrtvih ptica. Nedugo nakon toga, s neba u Louisiani palo je 500 ptica, a u Zaljevu Chesapeake u Marylandu pronađeni su milijuni mrtvih riba. Ogromni pomori riba otkriveni su i u Brazilu i Novom Zelandu. Na obalama engleskog Kenta pronađeno je, pak, oko 40.000 mrtvih rakova, morskih zvijezda, jastoga i spužvi.

Najnoviji pomori grlica u talijanskoj Faenzi povezuju se, pak, s utjecajem kemijske tvornice koja se nalazi u blizini. Ptice su, prema riječima očevidaca padale u skupinama od njih 10 ili 20, a na njihovim kljunovima pronađene su plave mrlje. One prema prvim analizama potječu od hipoksije ili nedostatka kisika koji izaziva dezorijentiranost. Vlasti u područjima pogođenima masovnim ugibanjima životinja uglavnom su na sve slijegale ramenima ističući kako razloge smrti vjerojatno neće pronaći.

Teorije o razlozima masovnih ugibanja životinja nizale su se jedna za drugom od samog starta. Jedna od najprihvaćenijih "inicijalnih" teorija bila je ta da ptice ugibaju od stresa uzrokovanog vatrometima u novogodišnjoj noći. Ugibanje životinja povezivalo se i sa vremenskim nepogodama. Za rakove se, pak, zaključilo da su umrli od pothlađenosti. No, u sve su se uključili i dežurni paranoičari koji tvrde - na nas se sručio bijes Božji.

"Bijes Božji" ili supertajni američki pokusi

Ovo je, drže oni, samo još jedan u nizu znakova da nam je apokalipsa pred vratima. Toj je teoriji primjerice sklon teolog Steve Wohlberg koji u misterioznim pomorima životinja vidi i mnoge biblijske poveznice. Uostalom, upozorava Wohlberg, svijet je pun nasilja i korupcije, i ovo su znakovi da nam se sprema oluja.

Teoretičari zavjere, jasno, u svemu vide prste američke vlade, odnosno njezinih pokusa sa supertajnim oružjem koje može utjecati na vremenske promjene i izazivati potrese. Kolumnist Scientific Americana Michael Shermer naziva ih paranoičnim teorijama, a posebno upozorava i na one o kraju svijeta ističući kako njihovi pobornici uvijek lako selektiraju dokaze koji im idu u prilog. "Ako vjerujete u nešto, naći ćete dokaze i lako odbaciti sve one koji ne idu u prilog vašem uvjerenju", zaključio je.

Životinje je, nagađa se, mogla ubiti i kiša meteora koja je u ovom razdoblju intenzivna. Među novijima je i teorija prema kojoj ugibanje životinja predstavlja predznak za predstojeće potrese na mjestima incidenata, kao što je to primjerice jugoistok SAD-a, odnosno da njihova ugibanja prate linije rasjeda.

Tu su i teorije o GMO mutacijama i geoinženjeringu koji ubija životinje, ali i o promjeni zemljinih polova koja izaziva ostale promjene na Zemlji zbog kojih ugiba divljač.

Biolozi: Ovo nije ništa neuobičajeno

Biolozi, međutim, tvrde - razloga za paniku nema. Masovni pomori životinja nešto su što je uobičajeno i nisu međusobno povezani. Znanstvenica LeAnn White ističe kako je Geological Survey's National Wildlife Health Center (USGC) u Wisconsinu od 70-ih godina do danas zabilježio niz masovnih pomora životinja čiji su uzroci različiti. Centar je tako zabilježio pomor 900 lešinara u Florida Keysu, 4.300 petaka u Minnesoti, dvije tisuće šišmiša u Texasu, 2.750 morskih ptica u Kaliforniju. Uzorci smrti bili su razni, od bjesnoće do gladi.

Ti su masovni pomori, međutim, ranije prolazili nezapaženi, no globalna je komunikacija to stubokom promijenila - vijesti o masovnom pomoru životinja šire se ogromnom brzinom te se "spajaju u točkice". Biolog s Harvarda E. O. Wilson napominje kako se upravo u takvim događajima instiktivno putem instant globalne komunikacije pronalaze različite misterije.

Google tako sada radi kartu koja bilježi sve incidente s pomorom životinja. Mjesta na kojima se incident dogodio označena su plavim balonima. Klikom na balon, Google će vas povezati s vijesti koja govori više o tom događaju. Broj plavih balona povećava se sve više, i već samo po sebi to izgleda zastrašujuće.

izvor: index.hr