MISTERIJ NESTALOG BOEINGA : Je li ovo karta koja će tragače dovesti do malezijskog aviona?

28.05.2014

Dvoje vodećih svjetskih stručnjaka za mapiranje morskog dna, Walter Smith i Karen Marks, izradili su do sad najdetaljniju ilustraciju područja u Indijskom oceanu koja bi mogla pokazati gdje se nalaze ostaci misteriozno nestalog malezijskog zrakoplova.

Ta bi topografska karta trebala pomoći tragačima u odluci kojim će tipom podmornice pretraživati koji dio podmorja. Ilustracija prikazuje visoravni, grebene i druga obilježja dna Indijskog oceana na golemom području na koje su se dosad fokusirali tragači za olupinom.

Tu su svojedobno zabilježeni i pulsirajući zvukovi za koje je moguće da ih je odašiljala crna kutija. Na karti su označena mjesta s kojih su ti zvukovi stizali. Označena je i najveća dubina na području potrage i ona iznosi 7,9 kilometara.

Podvodne planine i visoravni penju se na tom mjestu i do pet kilometara iznad dubokog morskog dna.

- Satelitska altimetrija omogućila je topografski prikaz područja morskog dna koje bi inače ostalo nezabilježeno - rekao je Smith dodavši kako bi teren i dubina koja je mapirana mogla pomoći u odabiru prikladnih podvodnih vozila koja će se možda koristiti u potrazi za zrakoplovom, koji je s 239 putnika i članova posade s lica Zemlje iščeznuo 8. ožujka.

Ipak, napominje kako njihova karta nije putokaz za pronalazak Boeinga 777 kao i to da ona ne određuje službeno područje potrage.

Smith smatra kako je potraga za nestalim zrakoplovom otežana jer se jako malo zna o morskom dnu u dijelu Indijskog oceana gdje traje potraga.

- To je jako složen dio svijeta o kojem se jako malo zna - rekao je Smith napominjući kako nedostatak kvalitetnih podataka otežava znanstvenicima izradu preciznog modela okoliša i klime.

jutarnji.hr


loading...