FOTO  MFF je spreman: Publika će uživati u 45 filmova

mff

... smo drugi festival u BiH i time se ponosimo i za to smo i nagrađeni'', rekao je direktor Mediteran Film Festivala Tomislav Topić otvorivši prvu press-konferenciju ovogodišnjeg festivala.

Rekao je kako ove godine filmovi dokaze s velikih festivala poput Berlina, Cannesa, Venecije, Amsterdama, Rotterdama...

''Ponosni smo na naš program. Jako je teško ući u selekciju našeg festivala. Neću specijalno izdvajati niti jednog autora ali mediji su pisali o Penelope Cruz. Bili smo s njom u kontaktu ona se ispričala i neće moći doći radi ranije preuzetih obveza'', rekao je Topić.

Festival će, istaknuo je Topić zajedno s programom u konkurenciji, prikazati 45 filmova.

Naglasio je kako je filmska radionica jedna od najkvalitetnijih takvih radionica u BiH.
''Možda mi nećete vjerovati ako kažem da proračun radionice premašuje proračun natjecateljskog dijela. Gosti su nam američki predavači koji su radili s 30-tak djece iz Hercegovine na dva kratka filma koji će biti prikazani na otvaranju festivala'', rekao je.
Istaknuo je kako su filmovi koji su snimljeni tijekom ranijih radionica MFF-a pobirali prestižne nagrade.

''Radionica ima smisla, pronosi ime i festivala i Širokog Brijega po svijetu pa imamo i mlade ljude koji se odlučuju studirati filmske umjetnosti'', rekao je.

Robert Bubalo, producent MFF-a, rekao je kako je najveća televizijska kuća na svijetu HBO prepoznala festival dok neki drugi nisu.

''I to je ljepota i tuga ove produkcije. Dok nas u svijetu prepoznaju, kod nas to baš i ne čine oni koji bi trebali. Ovo je divan osjećaj, ali postoje problemi na koje mi ne možemo utjecati. Kad sam predstavljao europarlamentarcima MFF, bili su oduševljeni, ali ne shvaćaju s kakvim problemima se susrećemo'', rekao je Bubalo dodavši kako uvijek vlada blaga nesigurnost.

Bubalo je govorio i o dokumentarcu ''23 grama'', koji će u sklopu predstavljanja domaćih autora imati svjetsku premijeru.

''To je priča o teško bolesnom dječaku koji ima problema s prehranom i snimali smo taj proces. Ima i zabavnih i teških trenutaka. Mislim da ima kapacitet da ide na svjetske festivale'', rekao je Bubalo i naglasio kako je ovo posljednji film kamermana Vedrana Šamanovića koji je preminuo u vrijeme dok se snimao film.

Kyle Joseph Petty, član žirija, rekao je kako mu se iznimno sviđa da je riječ o filmovima koji su jako dobro snimljeni i da svaki od njih nudi nešto novo i svaki od njih uči nas nečemu novom.

Misijana Brkić Milinković, rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije HT ERONET-a rekla je kako je ova tvrtka i ove godine ponosni sponzor i partner filmske čarolije u Širokom Brijegu.

''Iznimno smo ponosni što je jedna mala ideja skupine entuzijasta prerasla u veliki projekt, a sudjelovati na MFF-u postala je stvar prestiža u filmskim stvarateljskim krugovima'', rekla je Brkić Milinković.

HT ERONET ove godine osigurava vrijedan mobilni uređaj za nagradnu igru ''Nagrada publike'', a Brkić Milinković je najavila i još neka iznenađenja.

''Na festivalskom trgu promovirat ćemo našu HOME.TV uslugu, s naglaskom na HBO Premium paket. I tu će filmoljupci doći na svoje, jer HT ERONET i tu priprema neka iznenađenja. Mediteran Film Festivalu želimo još puno uspješnih i stvarateljski nadahnutih godina, ekipi koja stvara ovaj festival mnogo sreće i nadahnuća, uz čestitke, dakako, na svemu ovome što su i dosad napravili, a s nestrpljenjem iščekujemo još jednu okruglu obljetnicu za dvije godine'', rekla je Brkić Milinković.
Američki predavači s MFF-ove radionice istaknuli su kako je predivno iskustvo biti na predivnim lokacijama u našoj zemlji.

Voditeljica radionice Lucy Eaglosn predstavila je rad radionice rekavši kako cijela priča oko radionice raste. Kako je otkrila kako ove godine jedan film govori o potrazi za džudžanom kojeg akteri filma prizivaju i traže gangom. Predstavljen je i plakat filma ''Džudžan i ganga'', koji će i otvoriti festival.

Tyler Guderson, jedan od predavača, rekao je kako će svi sigurno biti ponosni na ono što su djeca radila.

''Nije to samo komedija, ni samo drama, nego jedna stvarna životna priča'', rekao je Gunderson dodavši kako će se gledatelji i smijati i plakati gledajući ovaj film.
Mediteran Film Festival, koji su, između ostalih, podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH održava se od 23. do 26. kolovoza u Širokom Brijegu. U konkurenciji je 12 dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF Projektor ''Grand Prix - Jack Daniel's'' te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF Projektor ''Best Short''. Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF projektor ''Audience Award''.