Memoari Titovog liječnika: Održavao sam ga na životu jer su ruski tenkovi bili na granici

Tito, Bruno Bušić, Tito, josip broz tito, mig 15, Željko Komšić, Tito, Tito, memoari, Tito, žene, josip broz tito, tajne, špijun, Tito, komunizam, zabrana, Tito, Ubojstvo u Titovo ime, Zagreb
...dan održavanja Tita na životu jer su tri kolone ruskih tenkova iz Bugarske stigle na granicu Jugoslavije.  Nizu autora s prostora bivše Jugoslavije koji su odlučili u publicističkoj ili dokumentarističkoj formi rekonstruirati ili dekonstruirati mit o Josipu Brozu pridružio se i dr. Predrag Lalević, specijalist anesteziolog koji je sedamnaest godina liječio Tita. On je ovih dana objavio knjigu "S Titom po svijetu" u kojoj iznosi mnoge dosad nepoznate detalje o bivšem jugoslavenskom vođi.

Buncao je na njemačkom i ruskom

- Nisam ni imao namjeru napisati knjigu, jer sam dugo osjećao otpor prema objavi osobnih sjećanja. Ali, godinama sam gledao knjige o životu predsjednika Tita tako niske, tračerske razine, pa sam mislio da je, kad vam je netko povjerio brigu o svom zdravlju, a to znači o svom životu, u najmanju ruku nekorektno pisati stvari iz njegovog intimnog života. Međutim, kada sam vidio tko sve piše knjige na tu temu, odlučio sam objaviti svoja sjećanja - kazao je Lalević za beogradsku Politiku povodom izlaska knjige.

Lalević otkriva neke detalje koji su dosad bili nepoznati ili slabo poznati. Primjerice, da je Tito buncao na njemačkom i ruskom jeziku, da mu je četnički vođa Draža Mihailović bio slaba točka, da je svima u svojoj okolini govorio „Vi", da je imao rane od dugotrajnog ležanja u Kliničkom bolničkom centru u Ljubljani ...

Iznošenje detalja o dekubitalnim ranama, kaže dr. Lalević, ne smatra uvredljivim ili nepriličnim jer se danas obično smatra da su one posljedica loše bolničke njege. No, Tito je u Ljubljani imao vrhusku njegu - želatinski jastuk, masažu svaka dva sata i kreme protiv dekubitisa.

Održavanje na respiratoru

Lalević objašnjava i zašto se Tita dugo držalo na aparatima i umjetno ga održavalo na životu.
- Dok sam bio u Njemačkoj, u jednoj bolnici na specijalizaciji, prigovorili su mi da sam mrtvog čovjeka držao na respiratoru. Njegov mozak je bio živ, a to je medicinski razlog koji mi nije dozvoljavao da isključim respirator - kazao je Lalević u razgovoru za Politiku.

Drugi razlog održavanja Tita na životu priključenog na aparate bile su tri kolone ruskih tenkova koje su iz Bugarske stigle na granicu s Jugoslavijom. Stane Dolanc, koji je tada predsjedavao Predsjedništvom SFRJ, Laleviću je kazao da im je stoga važan svaki sat, a ne samo dan održavanja Tita na životu jer "ima toliko posla da se obavi".

Kubanske cigare i Chivas sa sodom

Što se Titovih navika tiče, Lalević kaže da nije bio discipliniran pacijent. Pušio je najskuplje kubanske cigare koje mu je osobno slao Fidel Castro i pio viski Chivas sa sodom. U piću je bio umjeren, ali ne i u jelu.

O odnosu Tita i supruge mu Jovanke, liječnik kaže kako je bio skladan i tolerantan, unatoč tomu što su se tada već praktički razišli.

- Nikada nije preda mnom govorio o tom razlazu, kaže.

S vrlo malo suradnika Tito je bio na "ti". Jedan od njih bio je vodeći hrvatski poratni komunist, Vladimir Bakarić, dok je, recimo, s Kočom Popovićem, Lazarom Koliševskim ili Đurom Pucarom bio na "vi".

Budući da je kao njegov osobni liječnik s Titom odlazio na brojna putovanja, ljudi iz osiguranja upozorili su ga da ne pravi nikakve bilješke i da po povratku smije pričati što je čuo i vidio samo na temelju onoga što je pročitao u novinskim izvješćima. Kao da uopće nije bio na licu mjesta.

Izvor: javno.hr