Medena rakija babe Olge prijeki je lijek za grlo

Baba Olga
Napravili etiketu
Baka Olga strpljivo sjedi u svojoj maloj prodavnici, gdje su uredno poredane tegle meda, domaće lozove rakije, ali i posebna rakija "Babina medena rakija" kako su je prozvali Olgini unuci, a ona to ime stavila na etiketu. E baš ta babina medena nadaleko je poznata i ljekovita rakija, piše avaz.ba.

Baka Olga kaže da nam neće otkriti cijelu tajnu pravljenja ove ljekovite rakije, jer to onda i ne bi bila tajna.

"Lozovoj rakiji koju pravimo od našeg grožđa, odavde iz polja, dodajem 10 vrsta trava, koje berem tijekom ljeta, i sušim u hladu. Nakon tridesetak dana procijedim, pa dodam med, od naših pčela. Trave su ove što ih ima po ovim našim brdima poput kadulje, vrijeska, kima, ive, hajdučke trave, kantariona, majčine dušice, konjogriza, ali jednu travu ne govorim nikome pa je čak ni nevjesti kojoj ću ostaviti recept, još nisam povjerila", veli baka Olga.

Dodaje da je recept dobila od svoje svekrve koja je ovu ljekovitu rakiju spravljala uglavnom onima koji su imali problema s grlom.

"Jednom je tako ovu moju „Medenu" kupila jedna Banjalučanka, koja je imala čvoriće u grlu, koji su kako mi je ispričala kada je naredne godine svratila, nestali k'o rukom, da ni doktori nisu mogli da vjeruju. Od tada mi navraća mnogo Banjalučana, koji rakiju kupuju za sebe i druge, a da li svima pomogne ne znam. Moju rakiju kupuju svi koje put ovuda nanese, iz cijele Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, ali i mnogi iz svijeta koji ovuda prolaze", priča Olga.

Nije prejaka
I dodaje da njena rakija nije prejaka, oko 35 stupnjeva, da je mogu piti i žene, jer one vole blaža pića.

Besplatna proba
Baka Olga poziva sve putnike namjernike da obvezno svrate na po jednu čašicu, jer kako nam reče, proba je besplatna, a naći će se i po neka smokva, svježa, ili suha, zavisno od doba godine.