Mašete li rukama dok pričate? Evo što to znači....

ruke, pričanje, istraživanje

Nemojte brinuti, postoji jako dobar razlog za to, tvrde znanstvenici.

"Gestikulacija rukama jako je važan dio komunikacije i za govornika i osobu koja sluša", objasnila je za Huffington Post stručnjakinja Carol Kinsey Goman.

Prošlogodišnja studija pokazala je da vrsni javni govornici koriste prilikom govora u prosjeku oko 465 pokreta rukom, što je gotovo dvostruko više od lošijih govornika. To je pokazatelj koliko uporaba ruku pri govoru pomaže u komunikaciji i čini je kvalitetnijom, dok se sam govornik znatno bolje izražava ako se pri govoru služi i gestama ruku, navodi se.

Jedno drugo istraživanje pokazalo je da ljudi koji "govore rukama", ostavljaju dojam toplih, pristupačnih, energičnih osoba, dok se osobe koje ruke "drže mirno" prilikom govora, doživljavaju kao hladne i analitične.

"Govor rukama" pomaže govorniku da se bolje, lakše i kvalitetnije izražava, rečenice su pritom znatno kraće i smislenije te deklarativne. Poznato je da govor tijela otkriva ono što sam sugovornik neće izreći.

"Imamo emocije, one se prije svega pokazuju govorom tijela, a tek onda dolazi usmeni izričaj", tvrdi Kinsey Goman. To je razlog zbog čega će nam gestikulacija, češće nesvjesna, otkriti mnogo više te je i "govor rukama" pri komunikaciji odlična nadopuna tog procesa za lakše i kvalitetnije razumijevanje sugovornika, zaključuje se.

Izvor: vecernji.hr