Marijo Krešić: Pčelarstvo ima mnogo potencijala, ali je skup sport

Marijo Krešić, pčelarstvo, pčelari
Posebna Marijeva ljubav je pčelarstvo i proizvodnja meda.

"Živim u Vininama, na području koje je poznatije kao Hrasno i nalazi se u zaleđu Neuma. Ovo Bogom dano područje nudi mogućnosti za bavljenje stočarstvom i manjim dijelom poljoprivredom. Na zajedničkom obiteljskom gospodarstvu, sa svojim roditeljima uzgajamo krave, koze, kokoši i svinje. Također imamo smilje i trešnje. Ja se osobno bavim pčelarstvom i kalemljenjem koje ima mnogo potencijala, ali iziskuje puno truda, rada, vremena i novca te bi se moglo reći da je to 'skup sport'", rekao je Marijo za Agroklub.ba.

Marijo se pčelarstvom počeo baviti prije četiri godine i danas ima 30-tak košnica.
Proširenje pčelinjaka

"Najprije je to krenulo kao hobi, ali vremenom me rad u pčelinjaku sve više oduševljavao pa sam se najviše usmjerio toj grani stočarstva. Za ovaj posao je prije svega potrebna ljubav i strpljenje, ali i novčana ulaganja u opremu. Trenutno imam tridesetak košnica i tek prošle godine sam počeo vrcati med jer sam se do tada uglavnom bavio proširivanjem pčelinjaka. Izvadio sam znatne količine meda kojeg uglavnom prodajem na kućnom pragu, najviše poznanicima i ljudima koji prepoznaju kvalitetu meda", rekao je Marijo.

Godinama je proširivao košnice

Osim meda, prošle godine je prvi put napravio i propolis, koji je kako kaže Mario, dokazano učinkovit za poboljšanje imuniteta. Košnice drži u blizini obiteljske kuće, a u ljetnim mjesecima ih seli u Glamoč.

"Tijekom zimskog razdoblja košnice držim u blizini obiteljske kuće, a med kojeg pčele proizvedu na tom području je uglavnom od ljekovitog bilja, poput kadulje, vrijeska, zanovjeti i drače. U ljetnom periodu pčele selim u Glamoč na ispašu gdje nastaje livadski med, priča Marijo dodavši kako je prošla godina bila loša.

"Ipak, kvalitetno zbrinjavanje i briga oko pčela znatno pridonosi kakvoći pčelinje zajednice. Pri tome je jako bitno kako se pčele "zazime", tj. pripreme za zimsko razdoblje'', rekao je Marijo.

Potrebno je svakodnevno raditi u pčelinjaku

S obzirom na to da je pčelarima u Hercegovini prošla godina je podbacila, pitali smo Marija kakva su očekivanja od ove godine.

"Očekivanja za prinos su uvijek velika, ali predan i mukotrpan te svakodnevni rad u pčelinjaku znatno utječe na kakvoću pčelinje zajednice koja u pravim uvjetima stvara najzdraviji prirodni pripravak, tj. med", rekao je Marijo.

Nedavno istraživanje provedeno na tržištu BiH je pokazalo kako je na tržištu u velikom postotku zastupljen ''lažni med''. Pitali smo Marija kako prepoznati pravi domaći med.
Tri karakteristike za prepoznavanje pravog meda

"Pravi domaći med ima svojstvo kristalizacije i to je jako bitno pri prepoznavanju pravog meda od raznih lažnih pripravaka koji se često na tržištu plasiraju kao med. Kristalizaciju nepoznavatelji prirodnih svojstava meda često podcjenjuju. Osim toga, domaći prirodni med pri uzimanju žlicom stvara neprekidnu nit, te se može prepoznati i pri okretanju zatvorene tegle kada se mjehur zraka u kruškolikom obliku pokreće s dna na vrh'', objasnio nam je Marijo.

Pravi domaći med ima svojstvo kristalizacije. Pri uzimanju žlicom stvara neprekidnu nit. Pri okretanju zatvorene tegle mjehur zraka se u kruškolikom obliku pokreće s dna na vrh.

Kaže kako je pčelarstvo zasigurno neiskorišteni potencijal Hercegovine, ali i kako i vremenski uvjeti u posljednje vrijeme znatno utječu na proizvodnju meda. Ovaj mladi pčelar ističe kako u bavljenju ovim poslom veliku potporu ima od svoje obitelji.

"U bavljenju pčelarstvom imam veliku potporu svoje obitelji koja je jako bitna za uspješan rad", rekao je Marijo čiji rad i proizvode možete pogledati i na FB stranici "Pčelinji proizvodi OPG Krešić".