Makarska: 'Pa ja sam Bosanka, kako bih mogla vrijeđati goste iz BiH?!'

...o netrpeljivosti prema Bosancima na toj rivijeri.

Priču turista A.H. koji je Avazu ispričao kako mu je prodavačica u kiosku prilikom traženja tih novina odbrusila da mrzi Bosance, trgovkinja Kata u potpunosti je demantirala. Naprotiv, kupac je nju vrijeđao, kaže, i pitao:

"Je li, gaduro, priznaj da mrziš Bosance?"

I to samo zato što je, prema njegovu mišljenju, prije početka radnog vremena drugima prodavala hrvatske tiskovine, a njemu Avaz nije htjela prije službenog početka rada u 8 sati. Događaj se zbio prije tjedan dana. Turist je otišao na policiju, prijavio prodavačicu da ga vrijeđa po nacionalnoj osnovi i tražio od policije da je upozori. Djelatnici makarske policijske postaje s prodavačicom su obavili razgovor i utvrdili da priča nije teška nikakve prijave. Međutim, Avaz se raspisao!

- Pa ja sam Bosanka, kako bih onda sunarodnjaka mogla vrijeđati riječima da mrzim Bosance! Nikoga ne mrzim, a još manje vrijeđam - kaže.

Taj je čovjek došao ujutro u 7.30 i vrlo drskim glasom tražio da mu prodam Dnevni avaz. Budući da sarajevske novine dva dana nismo dobivali, zamolila sam ga da pričeka dok raspakiram pakete novina da vidim jesu li taj dan stigle. Vratio se još dva puta do 8 sati kada otvaramo, provirio na staklo i gotovo zavikao:

"Jesu li više te novine?"

Zatim je sjeo na klupu. Počeli su dolaziti susjedi iz okolnih kafića i s barki po druge novine, poslužila sam ih, a onda je ponovno došao taj čovjek i počeo vikati da sam gadura koja sam druge poslužila, a njega neću jer je Bosanac. Vrijeđao me i tražio neka priznam da mrzim Bosance. Uzvratila sam mu da ću pozvati policiju nastavi li. Možda sam počela posluživati kupce minutu prije 8 sati, ali to nije razlog za takvu reakciju. Čitav dan sam proplakala od sramote da mi policija dolazi na kiosk, da moram susjedima na plaži objašnjavati što se dogodilo. I šef me zvao. Rekla sam istinu, tako je bilo - ispričala je Kata.

U Dnevnom avazu je A.H. izjavio kako prodavačici ništa ružno nije rekao, dodajući kako Bosanci ostave tisuće kuna, a nisu turisti vrijedni poštovanja.

slobodnadalmacija.hr