Majmunska posla: Orangutani smišljeno komuniciraju gestama

majmuni
Najčešće korištene i prepoznate fraze su 'hoću se igrati', 'daj mi to', 'odlazi', 'slijedi me' i 'prestani to raditi'.

Gestikulacije za igru nisu ništa drugo nego obično 'klauniranje'. Stavljanje različitih predmeta na tjeme i valjanje na leđima. Odmahivanje znači da orangutan želi ostati sam, a ruka na ustima da je gladan. Od ostalih gesta tu su udaranje zemlje, čupanje dlake, hodanje s drugom jedinkom... Iako se već dugo vjeruje kako čovjekoliki majmuni imaju vrlo razvijen interni jezik, nitko nije obraćao previše pozornosti na same gestikulacije, prenosi dalje.com.

Dva znanstvenika sa University of St. Andrews iz Škotske, promatrali su 28 orangutana iz zoološkog vrta Twycross u Ujedinjenom Kraljevstvu, Apenheul Primate Parka u Nizozemskoj i Durrell Wildlife Conservation Trust iz Jerseya. U svakome snimali su ponašanje majmuna puna tri mjeseca. Od ukupne 64 gestikulacije, 40 ih je dovoljno puta ponovljeno da se njihovo značenje izanalizira do kraja. Njihove geste bile su korištene kako bi postigli jedan od šest socijalnih ciljeva: uspostavljanje kontakta, igra, traženje nekog objekta, djeljenje objekata i tjeranje partnera da se odmakne. Ustanovljeno je također kako su orangutani ustrajniji ukoliko odgovor na njihov zahtjev nije očekivan.

Profesor Richard Byrne i dr. Erica Cartmill izložili su svoja saznanja u časopisu Animal Cognition.

- Geste orangutana su izmišljene u skladu sa očekivanim povratnim ponašanjem, te imaju namjere, kao i uzročno-posljedičnu vezu - napisali su.

- Razina specifičnosti koju smo uspjeli identificirati u prvotnim značenjima orangutanskih gesti rezultirala je nalaženjem veze onoga koji šalje signale i analizom njihova značenja - izjavili su.

- Kada se upari sa viskom frekvencijom korištenja, ishod je snažan alat za identifikaciju značenja.

dalje.com