Majka Livanjaka u šoku: Sin joj izabran za put na Mars

atmosfera Marsa, put na mars, Livno
On je naime jedan od četrdesetak kandidata koji su izabrani između više od njih 200 tisuća za projekt Mars One nizozemske neprofitne organizacije koju je utemeljio poduzetnik Bas Landsorp, a koja na Marsu planira napraviti prvu ljudsku koloniju i to 2024. godine.

Za bespovratni put na Mars tražili su se različiti tipovi ljudi. Izabrani će prolaziti višegodišnju obuku u Arizoni. Odabrani će se odseliti na Mars i nikada se više neće vratiti, piše Fenix.

Roberta strah od nepoznatog, oduvijek je želio istraživati, otkrivati nešto novo, a sad bi mogao biti i dio stvaranja nove kolonije. Studirao je elektroniku, radi u kemijskom laboratoriju u jednom istraživačkom centru, a na svoje bespovratno putovanje ponijet će dvije fotografije i nešto slatkiša. - Hranit ćemo se biljkama, a osim zalihe koju ćemo ponijeti sa sobom, nećemo imati ništa. Sve dok ne dođe drugih dvoje kandidata za dvije godine - kaže Robert.

Agencija će svake dvije godine slati na Mars po dvoje ljudi, muškarca i ženu. Odluka, hoće li u takvom okruženju zasnovati obitelj je samo na njima, no Band Landsorp, utemeljitelj organizacije, kaže kako će i sami kandidati shvatiti kako je to opasno. Makar prvih godina.

Robertova obitelj nije oduševljena što im sin želi otputovati na Mars zauvijek. Kako još uvijek ne postoji tehnologija koja bi kandidate vratila na Zemlju, s obitelji i prijateljima će komunicirati putem kamera, nešto slično skypu, ali sa zakašnjenjem od dvadesetak minuta u prijenosu. No, to im, zaključuje Robert u šali, neće predstavljati problem jer se ionako na Marsu neće imati kamo žuriti.