Mačije oči by Michella

torta, recept
Vjerovatno kada bi postojao neki registar za smješna imena kolača i torta na njemu bi mačije oči uspijele osvojiti neku zavidnu poziciju.

O tome kolaču se ne treba puno pisati. Na našim stolovima se nalazi dugi niz godina. Naučili smo ga gledati u varijani vanilija-čokolada, čokolada-čokolada te vanilija- vanilija. Kada spominjem kombinacije mislim na boju kreme i bisvita.
Meni najdraža kombinacija je ipak čokoladni biskvit sa vanilija kremom . Da li vas mučio kako napraviti savršen biskvit koji će biti podjednako tanak a pritom razabran i pahuljast?
Pozornim vođenjem kroz sadržaj recepta i postupka , više neće biti problem napraviti savršenu roladu sa bananama..
Biskvit: mjera jušna kašika
5 jaja( većih)
6 kašika šečera
2 žlice kakaa
3 žlice brašna
1 prašak za pecivo

Odvojiti ćemo žumanjke i bjelanjke. Žumanjke ćemo izraditi sa šećerom te dodati ostale sastojke. U drugu posudu ćemo napraviti snijeg od bjelanjka te sjediniti sa smjesom od žumanjaka.. na način da dodajemo kašiku po kašiku snijega od bjelanjaka. Smjesu ćemo peći u limu kojega ćemo obložiti sa pek papirom. Na temperaturi od 160 stupnjeva. Oko 15-ak minuta. Obavezno pogledati prije nego izvadimo vani iz pećnice.. Pečeni bisvit zajedno sa papirom saviti u roladu. I pusiti da se ohladi.
Za to vrijeme dok nam se bikvit hladi napraviti ćemo kremu:
Krema:
0.5 l mlijeka
100 grama šećera
1 puding od vanilije
3 kašike brašna
125 grama margarina

Te kasnije potrebne 4 velike banane.
Zagrijati čemo mlijeko i šećer. Od količine 0.5 ostaviti ćemo pola na stranu a ostalo da zakipi sa šećerom. Sa polovicom mlijeka pomješati ćemo puding i brašno te napraviti kompaktnu smjesu koju ćemo izliti u zagrijano mlijeko. Nakon što smo skuhali kremu obavezno staviti prozirnu foliju na posudu u kojoj nam se nalazi krema, da nam se ne uhvati korica koju kasnije nećemo moći izmiksati. U ohlađenu kremu dodati margarin koji smo prethodno pustili da se blago otopi na sobnoj temperaturi. ( može se koristiti i mikrovalna pećnica ali paziti da se previše ne otopi)
Na kraju čemo razmotati roladu, premazati je kremom i poslagati banane na krajeve, saviti je i ostaviti u frižider da se ohladi.
Dolazimo i do ukrašavanja.. ako nemamo vremena za ukrašavanje može poslužiti i šećer u prahu. Nadalje možemo se poigrati sa jednom vrećinom šlag kreme od čokolade.. a za malo napredniju opciju mapraviti ćemo ganache kremu od 0.2 l slatkoga vrhnja i 200 grama čokolade za kuhanje. Izliti je mlaku po roladi ili ohlađenu izraditi sa mikserom.

Specijalist slastičar Michella (MJ)