Luksuzna hrana: 7 namirnica za koje treba podići kredit

hrana za jelo, najskuplja hrana
1. Beluga kavijar
Ovo je najskuplja namirnica na svijetu jer kilogram Beluga kavijara stoji oko 30 tisuća kuna. Visoka cijena opravdana je specifičnim okusom riblje ikre iz Kaspijskog jezera, kao i malom broju jesetre na svjetskom tržištu. Boja beluga kavijara varira od skuplje ljubičaste do jeftinijih crnih nijansi slane ikre.

2. Šafran
Najskuplji začin na svijetu doseže cijenu od 25 tisuća kuna po kilogramu jer za tu količinu treba skupiti 150 tisuća cvjetova te ručno odvojiti stigme u tučku. Šafran karakterizira nježno gorkast okus, aroma pokošenog sijena te izrazita žuta boja, zbog koje se često koristi kao industrijsko bojilo za hranu. Da, vjerojatno ste kupili lažnjak...

3. Bijeli tartuf
Gomoljasta biljka iz porodice gljiva raste ispod zemlje na dubini od 10 do 30 centimetara zbog čega ju je teško naći bez pomoći trenirane životinje istančanog njuha. Kilogram najkvalitetnijeg bijelog tartufa (Tuber magnatum) prodaje se po cijeni od oko dvadesetak tisuća kuna za kilogram, a karakterizira ga jaka aroma. Miris bi najbolje mogli opisati kao kombinaciju bijelog luka i starog sira.

4. Jestivo ptičje gnijezdo
Kineska kulinarska tradicija bilježi mnoge rijetke i neobične namirnice, dok je ptičje gnijezdo koje malene čiope svijaju uz pomoć vlastite sline među najskupljim gastronomskim iskustvima uopće. Kilogram ovog gnijezda stoji oko 15 tisuća kuna, a najčešće se od njega pripravlja krepka juhica.

5. Kobe govedina
Kobe govedina odnosi se na meso crnog japanskog goveda iz porodice Tajima koje se uzgaja po tajnim procedurama u okolici istoimenog japanskog grada. Posebna procedura u uzgoju uključuje masiranje goveda kako bi meso bilo što sočnije i mekše, pa ne čudi što kilogram istoga doseže cijenu od oko 4000 kuna.

6. Gusja jetra
Za kilogram polukuhane gusje jetre treba izdvojiti 4000 kuna. Njena nježna tekstura koja se topi u ustima najčešće se jede u obliku sirove paštete, ili lagano prepržena na ulju. Zbog specifičnog i nasilnog hranjenja guski kako bi dosegle odgovarajuću veličinu, njena je prodaja u nekim dijelovima svijeta - zabranjena.

7. Fugu riba
Japanci su kulinarski svijet zadužili i pripremom ribe napuhnjače po imenu fugu, koja sadrži smrtonosni otrov za ljude, te je jestiva samo uz specijalnu pripremu. Japanski kuhari prolaze poseban trening kako bi uspjeli ukloniti otrov, pa se u restoranima obroci s komadićima ove ribe prodaju po cijeni od petstotinjak kuna. Kilogram ribe na specijaliziranim japanskim tržnicama, pak, stoji oko 1500 kuna.

punkufer.hr