Ljubuški: Svečano priznat golub s područja Hercegovine pod nazivom Hercegovačko prugasti okretač

golubovi, Ljubuški
..."Columba" Ljubuški otvorena je u Gradskoj dvorani u Ljubuškom.

Za članove udruge "Columba" iz Ljubuškog ova izložba je posebno značajna jer su nakon dvadesetak godina rada na stvaranju nove rase goluba ostvarili cilj te je službeno priznat Hercegovački prugasti roler na razini cijele države.

Prema riječima Hrvoja Mucića, predsjednika udruge "Columba" iz Ljubuškog za nastanak nove rase golubova zaslužan je utemeljitelj udruge Radoslava Lavrića na čiju je inicijativu i prijedlog nastao Hercegovački prugasti okretač (roler).

„Na izložbi je svečano priznat golub koji je ušao u povijest kao prvi golub koji je rasa životinja s područja Hercegovine koja ima službeno priznanje da u svom imenu ima hercegovački naziv: Hercegovački prugasti roler", istaknuo je Mucić.

Đuro Mitraković predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH istaknuo je kako mu je čast i zadovoljstvo što je bio dio ovog projekta te naglasio kako su svojim zalaganjem, radom i trudom Ljubuški izlagači zaslužili što se dobio certifikat ove osme priznate rase u BiH te da se još čeka samo europsko priznanje koje će uskoro uslijediti.

„Ova izložba je najveća manifestacija što se održava u ovoj državi. Ljubuški svojim radom i svojim zalaganjem zaslužuje da bude domaćin ove izložbe. Mi smo sasvim zadovoljni i mislimo da je ovo jedna od najboljih izložbi ikada održanih u Bosni i Hercegovini", rekao je Mitraković.

Prije samog otvaranja izložbe ispred svih članova udruge Columba nazočnima se obratio predsjednik Hrvoje Mucić. On je posebno pozdravio sve koji su svojim stručnim znanjima ocijenili izložene eksponate. Zahvalio se vjernim donatorima, sponzorima i medijskim pokroviteljima koji su prepoznali vrijednost i kvalitetu rada Udruge, a posebno onima koji nesebično financijski pomogli oko organizacije izložbe : Vladi Županije Zapadnohercegovačke, Ministarstvu financija, Općini Ljubuški i Skupštini ŽZH te je zahvalnice uručio dopredsjedniku Vlade i ministru financija Toniju Kraljeviću, načelniku Općine Ljubuški Nevenku Barbariću i predsjedniku Skupštine Anti Mišetiću.

Pozdravne govore održali su Željko Šerepac, predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja RH, Đuro Mitraković predsjendik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH i Esther Huwiller, tajnica Europskog saveza, a izložbu je otvorio predsjednik Skupštine Ante Mišetić.

Svoje primjerke sitnih životinja ustupili su izlagači iz cijele BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te je izloženo više od 1500 goluba, peradi, kunića i ptica koji su već osvojili nagrade na međunarodnim izložbama, prenosi ljportal.com ./