Livanjsko polje najveći je močvarni kompleks u BiH

ptice

... "Naša baština" iz Tomislavgrada u dvorištu škole upriličilo je promociju publikacija i projekata učenika Srednje strukovne škole i Ornitološkog društva. Budući da je padala kiša, podignut je šator te su se pripremljeni tiskani i videomaterijali mogli gledati na otvorenom, kako prirodi i pticama i priliči.

Učenici su posjetiteljima pripremili i kartice s tri pitanja vezana uz Livanjsko polje, ptičji svijet, promjene koje utječu na život u njihovim staništima..., a točni odgovori bili su nagrađeni prigodnim darovima, platnenim ruksacima, USB-stickovima ili kalendarom "Ptice duvanjskoga kraja".

Ovom događaju prethodio je cijeli niz aktivnosti, među kojima i predavanje o modelima zaštite Livanjskog polja, koje s površinom od 458,7 četvornih km predstavlja najveći močvarni kompleks u BiH i najveće plavno kraško polje na svijetu.

Na ovom području je dosadašnjim istraživanjima zabilježeno više od 700 vrsta biljaka, uključujući i niz endema vezanih isključivo uz kraška polja, kao i veliki broj ljekovitih, aromatičnih i medonosnih biljaka, 42 vrste vilinskih konjica, 39 vrsta leptira, 16 vrsta riba, od kojih su četiri isključivo vezane uz kraške vode, 6 vrsta vodozemaca, brojnih sisavaca, uključujući i populaciju divljih konja, te, ono što je za ornitologe od neprocjenjivog značaja, 235 vrsta ptica.

Zbog izuzetnih prirodnih bogatstava Livanjsko polje je 2008. proglašeno za močvarno područje od međunarodnog značaja, a 2011. uvršteno na listu područja od međunarodnog značaja za ptice. Trenutačno se nalazi i na listi potencijalnih "Natura 2000" područja u BiH.

Međutim, Livanjsko polje još uvijek nije obuhvaćeno nijednom kategorijom zaštite na prostoru BiH, unatoč činjenici da, zbog velikog broja rijetkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja, predstavlja jedan od najznačajnijih središta biodiverziteta.

Stručnjaci ističu kako je zaštita Livanjskog polja od ogromne važnosti. Stoga bi ga vlasti trebale čim prije proglasiti zaštićenim područjem, sukladno Zakonu o zaštiti prirode FBiH.