Lišmanioza – opasna pseća bolest

kućni ljubimac, kućni ljubimci, lišmanijoza
Sigurnosne ogrlice i redovito održavanje higijene životinja spada u najvažniji oblik prevencije, upozorio je Tarik Stranjak, doktor veterinarske medicine, djelatnik Veterinarske stanice Bišće Polje, piše Dnevni list.

Jedna od najopasnijih zaraznih bolesti koja zadnjih godina uzima svoj zamah na području doline Neretve je lišmanioza. To je parazitska bolest koju, najčešće na pse, prenose komarci papatači. Bolest je neizlječiva i zahtjeva hitnu veterinarsku intervenciju.

Lišmanioza najčešća
Lišmanioza je jedna od najopasnijih bolesti pasa. To je bolest koja je karakteristična za južna područja, a najčešće se javlja tijekom ljetnog razdoblja. Uzrokuju je tzv. lišmanije. To su mali, golim okom nevidljivi paraziti bičaši koji za svoj razvoj koriste komarce i insekte. Žive u psu unutar stanica namijenjenih obrambenom mehanizmu.

"Lišmanioza je mediteranska bolest i pojavljuje se u ljetnom razdoblju, najčešće u sedmom, osmom i devetom mjesecu kada vladaju vrućine", kaže Stranjak.

Prvi simptomi ove bolesti su promjene na koži i krznu koju vlasnici najčešće primijete kod svojih ljubimaca. Probavne smetnje, odbijanje hrane i naglo gubljenje na težini kao i rane po tijelu pasa su znakovi koji pokazuju da je bolest zašla u posljednju fazu.

Liječenje
Lišmanioza je trajna bolest pasa za koju nije pronađen lijek. Ona se može držati pod kontrolom ljudskim lijekom Alopurinol. Takvom terapijom koju propisuju veterinari pas će preživjeti krizu i nastaviti živjeti. Ipak, mnogi vlasnici se odlučuju eutanazirati svoga ljubimca. Eutanazija je propisana europskom konvencijom i pojedini vlasnici se odlučuju i na taj korak.

"Vlasnici reagiraju kada promjene na psa budu itekako vidljive. Dovedu ih u ordinaciju tek kada bolest uzme maha i kada je pas u zaista lošem stanju. Nažalost, postoje i neodgovorni pojedinci koji uopće ne potraže stručnu pomoć za svoje ljubimce nego ih puste da od bolesti uginu", dodao je Stranjak.

Opasnost za ljude
Rijetki su slučajevi da se ova bolest prenese na ljude. Za razliku od pasa, kod ljudi se lišmanioza liječi uspješno. "Prije desetak godina u Mostaru je jedna osoba oboljela. Nakon uzimanja propisanih lijekova postignuto je izlječenje", kazao je Stranjak.