Leglo bakterija, a vaše dijete se s njima igra za vrijeme kupanja

28.03.2018

Znanstvenici sa švicarskoga državnog Instituta za akvatičke znanosti i tehnologiju u Zurichu i s američkog Sveučilišta u Illinoisu su došli do zaključka da je bilo kakav plastični materijal uronjen u vodu u kadi idealna podloga za razvoj gljivica i bakterija.

- Unutarnji dijelovi plastičnih igračaka kojima se djeca igraju u kadi prepuna su bakterija i gljivica, što se vidi golim okom tek kad ih dijete, igrajući se, pritisne, a iz njih izađe tamna gusta tekućina - stoji u priopćenju znanstvenika koje je u utorak objavila švicarska vlada.

Većina ljudi rijetko kad razmišlja o tome što se nalazi unutar patkice, misleći kako se i same igračke zapravo peru za vrijeme kupanja djeteta. Budući da je riječ o gumenim igračkama, koje prilikom stiskanja ispuštaju zrak iz sebe i stvaraju zvuk pištanja, ako je prilikom stiskanja gumena igračka pod vodom, ona natrag u sebe usisa vodu koja se u njoj može zadržati danima. Takva voda se s prolazom vremena pretvara u leglo bakterija, upozoravaju znanstvenici.

Švicarski i američki znanstvenici su jedanaest tjedana provodili eksperiment s plastičnim igračkama za kupanje. Dio igračaka su izložili čistoj, a dio prljavoj vodi koja je sadržavala ostatke sapuna i tjelesne izlučevine.

U unutrašnjosti gumenih igračaka koje su nakon 11 tjedana prerezali na pola otkrili su između pet milijuna i 75 milijuna stanica po četvornom centimetru.

Rezultati istraživanja su pokazali da su u skoro 60 posto igračaka pronađene gljivice, a u 80 posto njih potencijalno patogene bakterije kao što su Legionella i Pseudomonas aeruginose.

Znanstvenici su u objavi napomenuli da spomenute bakterije i gljivice uglavnom ne ugrožavaju zdravlje djece, osim u slučaju djece s otvorenim ranicama koje se mogu u doticaju s ovim gljivicama i bakterijama dodatno inficirati.

- Bakterije iz plastičnih igračaka kod neke djece jačaju imunitet, no u nekim slučajevima mogu rezultirati želučano-crijevnom infekcijom, infekcijom oka ili uha - izjavio je mikrobiolog Frederik Hammes, jedan od znanstvenika koji je radio na istraživanju.

Smatra se da nije potrebno baciti sve plastične igračke koje djeca imaju u kadi, ali preporučuje se, dok se čeka nova generacija plastičnih patkica, jednom tjedno dobro oprati i dezinficirati igračke. Najbolje ih je dobro izribati običnim antibakterijskim sapunom, a potom im unutrašnjost isprati mješavinom octa i sode bikarbone. Zatim ih ocijediti i ostaviti da se osuše do idućeg kupanja.

Izvor: HINA/ 24sata.hr


loading...