Ledenjak veličine New Yorka odlomiti će se od Antarktika

ledenjak
Ledenjak Larsen C trenutno je spojen sa svojim ledenim brijegom samo sa 20 kilometara leda, a jednom kad se odvoji nastat će ledenjak od oko 5000 kvadratnih metara.

U kolovozu su istraživači objavili kako se pukotina u Larsenu C povećala za 22 kilometra unutar šest mjeseci. U prosincu se pukotina povećala za još 18 kilometara unutar mjesec dana.

Odvajanje Larsena C znatno će promijeniti krajolik kontinenta. "Ledeni brijeg Larsen C izgubit će više od 10% površine te će taj događaj iz temelja promijeniti krajolik kontinenta", izjavio je profesor Adrian Luckman, prenosi Index.hr.

Istraživač Martin O'Leary izjavio je za CNN da bi odvajanje ovog ledenjaka moglo ostatak leda učiniti nestabilnim te da bi moglo doći do porasta nivoa mora.

Još 2002. godine odvojio se Larsen B te je u antarktičku struju ubacio milijune ledenih krhotina. Prije nego se odvojio, dolazilo je do sličnih događaja kao sad s Larsenom C. 1995. godine od iste mase leda odvojio se Larsen A.

O'Leary smatra da su odvajanja Larsena A i B povezana s klimatskim promjenama, ali da nisu sigurni za Larsen C. Vjerojatnije je da će odvajanje uzrokovati prirodni geografski uzorci, koje prate desetljećima.

"Mislimo da nema povezanosti klimatskih promjena s ovom pukotinom, ali ne možemo tu mogućnost zanemariti", dodao je O'Leary.