Laž o previsokim cijenama u Dalmaciji: Evo kako stoje Split i Dubrovnik u usporedbi s drugim europskim destinacijama

turizam
... onih u drugim razvikanim turističkim metropolama.

Primjerice, u Dubrovniku i Splitu konzumacija ili usluga dvoznamenkasto je niža od cijena u Barceloni, Nici ili Veneciji. No, zato su piće, jela u restoranima ili kokteli značajno skuplji u Splitu i Dubrovniku nego, na primjer, u Pragu, Varšavi, Bratislavi ili Budvi.

Rezultat je to analize koju je napravila Slobodna Dalmacija uspoređujući podatke dostupne na portalu "Expatistan", a koji gostima pruža mogućnost usporedbe cijena u cijelom svijetu za cijeli niz usluga, a koji milijuni gostiju rado konzultiraju prije odlaska na put.

Uzmu li se u obzir tako Dubrovnik i Split gosti doznaju da su ti naši gradovi za najmanje dvadeset posto jeftiniji od nekoliko desetaka europskih gradova koji su city-break odredišta. Riječ je o uslugam apoput brzog ručka, fast-fooda, piva u trgovini i piva u kafiću, gaziranog napitka u trgovini i kafiću, cijene koktela, večere u osrednjem restoranu i nezaobilaznog kapučina na terasi.

Naime, u Barceloni su te usluge 23 posto skuplje nego u Splitu i 26 posto skuplje nego u Dubrovniku. Te dvije perjanice gradskog turizma u Hrvatskoj jeftinije su u tim uslugama od Venezije za 26 posto, Lisabona 13 posto, Nice 29 posto, Berlina 26 posto te od Budve 10 posto.

U Barceloni brzi turistički ručak stoji 13 eura, koliko i u Splitu, dok je u Dubrovniku nešto jeftiniji (9 eura), a u Lisabonu je 12 eura. No, zato je koktel u Barceloni, pa čak i u Budvi, skuplji za 30 posto nego u Splitu, gdje je šest eura, dok mu je tamo cijena oko devet eura.

U Veneciji su sve ugostiteljske usluge za 26 posto skuplje nego u Splitu, ali je zato dubrovački kapučino (1,85 eura) skuplji nego onaj u Veneciji (1,5 euro).

No, ugostiteljske cijene u mondenoj Nici više su za 32 posto nego u Dubrovniku i za 29 posto više nego u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

U usporedbi s Lisabonom, Split i Dubrovnik su za oko 13 posto jeftiniji u ugostiteljstvu, od Dublina su čak 46 posto jeftiniji, a od preskupe Geneve u Švicarskoj sve su usluge za 57 posto jeftinije kod nas.

Loše su informacije, međutim, za goste koji dolaze iz Praga, u kojemu su ugostiteljske usluge koje smo uspoređivali 11 posto jeftinije nego u Splitu i Dubrovniku, pa je tako ručak u Splitu skuplji 23 posto nego u Pragu, koktel je 20 posto skuplji, a najveća razlika Česima je u cijeni piva, koje je u dalmatinskim pubovima i za 70 posto skuplje nego kod njih.

Slično je i s cijenama u Varšavi, koje su 18 posto niže nego naše za ove usluge, a u Bratislavi za deset posto niže.