Laserske igračke mogu trajno oštetiti djeci vid

laserske igračke , istraživanje, vid, djeca rast

- Svi moramo biti svjesni da se ovakve stvari mogu dogoditi te treba ograničiti korištenje lasera i laserskih pokazivača. Imali smo slučaj dva dječaka koji su, nakon igre laserskim pointerima, stigli u bolnicu s gubitkom središnjeg vida - rekao je autor studije dr. David Almeida s odjela kirurgije u bolnici u američkome Minneapolisu.

Dodaje kako su imali i slučaj kad je ozlijeđen dječak koji je gledao u odraz laserskog pokazivača u ogledalu. Vid mu je bio oštećen kao i onima koji su usmjeravali lasere direktno u oči. Istraživači su u radu objavljenom u časopisu Pediatrics naveli da su tri dječaka imala potencijalno ireverzibilan gubitak vida. Vid četvrtog dječaka nastavljao se pogoršavati dva tjedna nakon ozljede i u konačnici se smanjio na 20/40 najbolju korigiranu oštrinu vida na oba oka.

- Dugoročni rezultati ovih pacijenata bit će blagi gubitak vida. Moći će dobiti vozačku u budućnosti, ali se nikad neće vratiti na staro - rekao je Almeida. Tkivo mrežnice u stražnjem dijelu oka dolazi do mozga i nakon ozbiljnog oštećenja upitna je regeneracija.

Pazite na snagu laserskog pokazivača

Dr. Almeida savjetuje roditeljima da paze gdje kupuju laserske pokazivače jer neki trgovci ne navode snage ili je navode pogrešno. Naime, većina laserskih pokazivača ima izlaznu snagu od 5 milivata ili manje. No postoje i pokazivači do 500 milivata ili više. Ti laseri mogu uzrokovati veliku, trenutnu opasnost za oko kad se gledaju direktno, tvrde u svom radu Almeida i njegovi suradnici.

Izvor: 24sata.hr