Željko Ninčić (Ćutuk) za Hercegovina.info: Kroz humor i komediju publika i glumci traže isto

Marinko Ćutuk, gluma, predstava, hrvatski dom herceg stjepan kosača, predstava Audicija

Predstava “Audicija” nastala je u prosincu 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a nakon što je prvi put odigrana postigla je ogromnu popularnost i porušila sve rekorde gledanosti. Hit predstavu je nakon prvog prikazivanja na Radio televiziji Sarajevo pogledalo više od milijun ljudi.

Bosanskohercegovački glumac, Željko Ninčić je koautor prve audicije i jedini autor kasnijih popularnih ''Audicija'', a pamtimo ga po ulozi Davora Stevanovića koji je kao kandidat za glumačku audiciju pripremio "sve što treba – monolog, recitaciju i jednu tužnu pjesmu o keruši i njezinih sedam malih kučića", te kada je glumio lik Mostarca, Hercegovca Marinka Ćutuka koji je "ćetiri sata ćamio ćekajući".

Ovaj komičar će u gradu na Neretvi gostovati 24. listopada gdje će s početkom u 20 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosača izvesti predstavu – stand up “Marinko Ćutuk Ero s ovoga svijeta & Primi me”.

https://www.facebook.com/Hercegovina.Info1/videos/721611978308639/

Tko bili uzori koji su utjecali na vas?

Sve potječe iz djetinjstva, išli smo često u kino, gledali televiziju. Pored lopte, to nam je bila najveća zabava. Najpopularniji i najatraktivniji komičari za mene i mnoge u to doba su bili glumci iz popularnih serija i filmova.

Oni koji su me najviše impresionirali su Charlie Chaplin iz svijeta filma i Miodrag Petrović - Čkalja iz našeg podneblja. Naravno, ne treba zaboraviti i mnoge druge, ali uglavnom komičari i komedija su za mene bili nešto u čemu sam želio vidjeti sebe jednog dana.

Tada nisam znao da je tako teško baviti se ovim poslom, jer komedija je najteži i najljepši posao. Teško je nasmijati i usrećiti publiku, ali je obostrano zadovoljstvo kada u tome uspijete.

Kako je nastala popularna sarajevska “Audicija”?

Audicija je nastala iz želje tadašnjih studenata glume, na Akademiji Scenskih Umjetnosti u Sarajevu, za igrom i dokazivanjem. Kroz praksu i igranje, otvorila se mogućnost ozbiljnije scenske atrakcije. Kako je vrijeme prolazilo predstava je postala sve popularnija, a kasnije hit u tadašnjoj državi.

Na koji je način izmijenjena predstava od orginala? Tko su likovi u novijoj “Audiciji”?

Audicija, za mene, koji sam od početka do danas vezan za nju, ima tri "života".

Prva o kojoj sam već govorio, a poslije nje dolazi druga “Nova Audicija” koja je rađena po mojoj ideji, sa likovima: Marinko Ćutuk, Musa Pusa, Roki, Mima Sis, Savudin Šimsirpasić.

Predstavu “Nova Audicija” je bilo dosta teže napraviti, jer uz prvu “Audiciju” je vezano par slučajnosti i nenamjere, dok se sa drugom išlo na to da se eventualno ponovi nešto slično prvoj, što se i dogodilo.

Ne samo da sam uspio sa svojim kolegama ponoviti predstavu, već su se desili i neočekivani uspjesi. Tako da je “Nova Audicija”, u vrijeme pojave, a i danas jedna od najgledanijih predstava na Youtubeu konkurirajući čak filmovima i serijama.

Koja je razlika između dva legendarna lika iz “Audicije”, Marinka Ćutuka i Veselog?

Marinko Ćutuk gledano kroz moju prizmu je na neki način predstavnik hercegovaca, ali i onog vremana početka devedesetih, dok je Veseli Bosanac, predstavnik jedne nove populacije, koja je nastala ovdje nakon svih događanja na ovim prostorima. To su izbjeglice kao i svih onih koji su se dezorjentirali u novim vremenima.

Razlika između ova dva lika je velika i mala. Svaki od njih na svoj način priča o svojim, odnosno našim regionalnim problemima. Ćutuk je vise okrenut ka promjenama koje su se dogodile, pa kaze: "Nekad je bilo, zavadi pa vladaj, a danas zagrabi pa vladaj".

Veseli se okrenuo svojim izbjegličkim jadima, te za razliku od Alekse Šantića koji kaže "Ostajte ovdje" Veseli se pita se "Da li da ostane ovdje"?

Ova monodrama privlači veliki interes gdje god se najavi izvedba, zašto je tako? Je li razlog što ovakva vrsta humora nije dovoljno zastupljena?

Humor i komedija su uvijek bili izazov i zadovoljstvo za publiku i glumce. Oni traže isto na kraju krajeva - svijetliju stranu u svemu i ljepše trenutke u životu. Dobra stand up komedija upravo to pruža.

Marinko Ćutuk i Veseli kao likovi iz Audicije već su se dokazali tako da nema razloga za sumnju u njihovu stand up ispovijest.

Kao autor sam uvijek išao ka originalnim, meni svojstvenim scenskim rješenjima. Mnogobrojna publika je uvijek na mojim nastupima s oduševljenjem pozdravljala moj rad, oni su dokaz da ovo nisam "loše" uradio. Nadam se da će tako i ostati.

 

Maja Ljubić, Hercegovina.info