VITEŠKI ODGOVOR BLAGAJU Našu manifestaciju posjetilo je 20 tisuća ljudi, i u nas su svi dobrodošli

Stolački vitezovi, blagaj, K. Perić

Nakon što je nekolicina bošnjačkih udruga pisala Ljubi Bešliću i mostarskoj policiji da se, iz samo njima znanih razloga, zabrani nastup stolačkih vitezova u Blagaju, oglasili su se i oni sami.

Ističu da su prošlotjedni medijski napadi od strane određene skupine Udruga i pojedinaca na rad i funkcioniranje povijesne postrojbe Vitezovi Herceg Stjepana Kosače neutemeljeni, a podsjećaju na sve što su uradili u petogodišnjem razdoblju .

„Početkom 2015. godine osmišljavajući i pripremajući prvi srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini došli smo na ideju formiranja jedne povijesne postrojbe koja će oživjeti način života srednjovjekovne Humske zemlje. Ova su nastojanja na poseban način institucionalizirana i intenzivirana u zadnjih nekoliko godina kroz djelatnosti upravo ovih entuzijasta iz povijesne postrojbe. Naš je cilj bio revitalizacija Vidoške tvrđave i prikaz oživljene povijesti, što je u konačnici rezultiralo približavanjem povijesnih događaja svima i jednim novim, intimnijim i konkretnijim doživljajem istih. Bez sumnje, nova je to dimenzija i u turističkoj ponudi općine Stolac, ali čitave Bosne i Hercegovine“, napomenuli su.

Podsjećaju da je projekt zamišljen kao živi prikaz većine bitnih sastavnica jednog srednjovjekovnog dana u životu viteške tvrđave.

„Tako posjetitelji imaju priliku kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, viteške tabore, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva na način na koji se to radilo u srednjem vijeku. Mogu se pogledati plesove iz ovog razdoblja, prikazi borbi, te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje, izradi keramike, poljskoj bolnici srednjeg vijeka“, dodali su, te podsjetili da središnji događaj bude prikaz osvajanja Vidoškoga grada.

„Naime, uz nas kao domaćine “Vitezove hercega Stjepana Kosače”, svake godine sudjeluju i brojne viteške skupine iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, a od ove godine i iz Rumunjske. Živopisna i uvjerljiva borba, plod entuzijazma i ljubavi sudionika, pokaže nam je kako uz prave motive, mnogo zalaganja i dobre suradnike (vitezove) slabiji može pobijediti jačega. Simbolika je to koja pruža nadu da će Stolac, s obzirom na sve ono što doista ima za ponuditi na području turizma, jednom zauzeti pripadajuće mjesto na karti turističkih destinacija“, kazali su. Ističu i da je ovaj sajam korak bliže tome cilju.

„O našim iskrenim i otvorenim namjerama dovoljno govori i činjenica kako je Stolačku tarču u ovim 5 godina održavanja posjetilo preko 20 000 posjetitelja, a na svim našim gostovanjima izvan Bosne i Hercegovine smo rado viđeni gosti“, ustvrdili su.

„Svi oni koji sudjeluju u realizaciji projekta, ožive Stolačku tvrđavu i njezine priče na jedan dan, a svi koji su je taj dan posjetili, Stočani, turisti, turistički djelatnici, studenti, gosti, mediji, postali su dijelom tih priča, dijelom života tvrđe. Nadamo se kako će ovakav moderan pristup turističkoj djelatnosti oživjeti i brojne druge znamenitosti grada muzeja. Naš moto je prema svima isti: budite nam dragi gosti, a mi ćemo Vam biti dobri domaćini“, podsjetili su stolački vitezovi.

Podsjetimo, osam bošnjačkih udruga i nevladinih organizacija s područja Blagaja i Mostara potpisalo je dopis u kojem se od mostarskog gradonačelnika, te PU Mostar traži da "reduciraju zakazanu manifestaciju za performans vitezova Herceg Stjepana iz Stoca jer je poruka koju oni šalju u Blagaju neprihvatljiva“.

"Za planirani sadržaj manifestacije performans vitezova Herceg Stjepana iz Stoca sa 'jednonacijonalnom' ikonografijom na lokalitetu tvrđave Starog grada Blagaj smo mišljenja da je skup veoma rizičnog karaktera koji može prerasti u incident neželjenih događanja. Ovakva iskazana bojaznost leži u činjenici da je Blagaj u vrijeme rata bio granatiran pokatkad sa nekoliko stotina granata dnevno sa Planinice i okolnih brda", kazali su u zbunjujućem dopisu udruge i organizacije iz Blagaja. Ni sami ne znaju jasno objasniti što stolački vitezovi, odreda mladi dečki koji su tada bili i djeca imaju s minulim ratom, osim što im u imenu stoji – hrvatski vitezovi, i što dolaze iz Stoca.

K.Perić