FOTO  U Tuzli predstavljena knjige 'Čovjek i njegova sjena' autora dr. Ante Kovačevića

predstavljanje knjige dr. Ante Kovačevića

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak sinoć je predstavljena  knjiga "Čovjek i njegova sjena", autora dr. Ante Kovačevića. Samo predstavljanje knjige započelo je, uvodnim izlaganjem povjesničara prof. Vedrana Petrovića koji je ukratko predstavio autora knjige dr. Antu Kovačevića te njegov životni put, popračen mnogobrojnim torturama i zatvaranjima od strane bivše jugo-komunističke države, o čemu između ostalog i piše u knjizi "Čovjek i njegova sjena".

Petrović je također naglasio da je ova knjiga monografija o Zeničkom zatvoru a između ostalog govori o jednoj od mnogobrojnih sudbina ljudi koji su se našli na udaru zloglasne Udbe. Ova zloglasna zločinačka organizacija Udba je odgovorna, što je do danas poznato za preko stotinu likvidacija ljudi.

Nepobitan dokaz da je Udba bila zločinačka organizacija jeste i nedavna presuda u slučaju Perković-Mustač u Njemačkoj gdje su ovi Udbaši osuđeni na doživotne zatvorske kazne. Udba nije prezala ni od čega u svojim likvidacijama pa ni od toga da se likvidiraju djeca i cijele obitelji. Tako je Udba 1972. godine., u Italiji likvidirala obitelj Ševo, oca majku i djevojčicu od 9 godina Rosemarie kojoj je agent Udbe iz neposredne blizine ispalio dva metka u glavu. To nam najbolje govori o surovosti i zločinačkim namjerama Udbe.

Dr. Kovačević opisuje svoj život u jugoslavenskom uzništvu. Svakako najzanimljivija  je digresija autora kako je upoznao svoju "Sjenu", odnosno nekadašnjeg operativca zloglasne zločinačke Udbe, s kojim pokušava ostvariti moralnu lustraciju. Naime zajedničkim radom na knjizi nužno su proveli puno zajedničkih sati tijekom kojih su kroz razgovor, sjećanja i pokajanje došli do pomirdbe.

Autor smatra kako je to prije svega ljudski i kršćanski čin, ali naglašava da se ideologije ne mogu miriti. Svoju tešku i tragičnu sudbinu, ali i obiteljski kalvariju dr. Kovačević je zaključio riječima kako "Hrvatsku nemamo mi koji smo za nju robijali,  nemaju  ni oni koji su se za nju borili, već  je imaju  kolege Udbaši koji je nikada nisu htjeli, a uknjižili su se na nju 1/1".

Ova knjiga, ali i sve slične njoj, vrlo važno su štivo koje ostaje mladim generacijama kako bi imale priliku čitati o istini i o svim patnjama hrvatskog naroda, kako bi u konačnici došao do svoje slobodne i samostalne Hrvatske. Hrvatska je kao i ostale države bivše Jugoslavije odmah po završetku ratnih djelovanja morala provesti lustraciju i započeti procesuiranje komunističkih zločina, kako bi se svi nalogodavci i izvršitelji tih zločina doveli pred lice pravde.