U Galeriju Aluminij stiže vrijedna izložba Suvremena umjetnička scena Trebinja

Aluminij Mostar, Galerija Aluminij
Galerija Aluminij ugostit će vrijedan postav imena Suvremena umjetnička scena Trebinje, a svečanost otvorenja zakazana je za četvrtak, 19. srpnja, s početkom u 19 sati. S dvadesetak radova predstavit će se ukupno petnaest umjetnika koji su, premda rođeni u Beogradu (Srbija), Kraljevu (Srbija), Metkoviću (Hrvatska), Mostaru, Nikšiću (Crna Gora), Novomu Sadu (Srbija), Sarajevu i u samomu Trebinju, svojim životom i radom neraskidivo vezani za Trebinje, u prvomu redu za tamošnju Akademiju likovnih umjetnosti.

Izložbu zajednički organiziraju Kulturni centar Trebinje i Galerija Aluminij, a dok urednik umjetničkoga programa KC-a Trebinje Miljan Vuković ističe kako odabrani trebinjski umjetnici likovno promišljaju položaj umjetnika unutar društva i kako ova izložba njihovu matičnu kuću pozicionira kao regionalnu kulturnu ustanovu u kojoj se javnosti predstavlja i djela suvremenoga likovnog izraza, zadovoljstvo ne krije ni prvi čovjek Galerije Aluminij Darko Juka.

- Izložba je, kao dio prethodnoga projekta Dekodiranje, bila postavljena u Cetinju (Crna Gora) i u samomu Trebinju, da bi, pod današnjim nazivom, bila organizirana i u Kulturnomu centru Beograda (Srbija), te u Umjetničkoj galeriji BiH, u Sarajevu. To što sada dolazi u Mostar, pred našu, likovno zahtjevnu publiku, nama je i izazov i čast, jer ta poruka promišljanja umjetnikova položaja u društvu, kojom je postav prožet, nadrasta i Trebinje i Mostar, odnosno daje projektu onu višu dimenziju zbog koje postav tako dugo i traje i zbog kojega je dosad ugošćen u svim prestižnim izlagačkim prostorima naše tri susjedne zemlje - komentira Juka, domećući kako su na izložbi zastupljene sve vrste dominantnih medija, od crteža, slike, grafike, skulpture i objekta, do videa.

Mostarskoj će se javnost u četvrtak predstaviti: Đorđe Arnaut, Nada Arnaut, Igor Bošnjak, Marko Burlica, Danilo Bursać, Anka Gardašević, Taida Jašarević, Nevena Kosović, Branko Milanović, Željka Momirov, Marko Musović, Savo Peković, Aleksej Sivčević, Radoslav Ratko Vučinić i Miljan Vuković.

- Ovom izložbom i odabirom, pokušava se pomiriti tzv. suprotnosti i razlike u medijskomu pristupu, kao i društveno-sociološkomu poimanju toga što je suvremeno, što moderno, što klasično, a što nadmašeno u metodologiji pristupa razumijevanja i mišljenja o umjetnosti uopće - zapisao je o ovomu postavu teoretičar umjetnosti Igor Bošnjak, čiji je kolega, dr. Predrag Terzić, ocijenio kako, u ovomu ubrzanom svijetu, umjetnost dobiva na značenju i započinje novo preispitivanje kroz digitalizaciju i nove medije.

- Sve to samo još više usložnjava daljnje razumijevanje onoga što se danas podrazumijeva pod pojmom umjetnosti. Zahvaljujući različnim pristupima, imamo otoke koji se jedan s drugim dodiruju, u nepreglednomu arhipelagu. Umjetnik je, u takovoj preraspodjeli snaga, okrenut edukaciji i još boljemu promišljanju i djelovanju koje, kroz ubrzanost i trenutak, daju svemu osobni pečat - zaključio je Terzić.

Izložba će otvorenom za besplatno razgledanje, u obadva salona Galerije Aluminij, ostati sve do 17. kolovoza.