Promocija Kamenog spavača Maka Dizdara u Kosači

Mak Dizdar, kameni spavač

...održat će se, u četvrtak 11. svibnja 2017, u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače s početkom u 19 sati.

Na promociji će govorit: dr.sc. Dijana Hadžizukić, dr. sc. Miroslav Palameta te dr. sc. Gorčin Dizdar (urednik).

"Ova knjiga je posebna zato što je bazirana na konačnom izdanju 'Kamenog spavača' koje je autorizirao sam Mak Dizdar pred svoju smrt i tu je i eksplicitno naveo da on to smatra konačnim izdanjem ovog djela", izjavio je urednik Gorčin Dizdar.
Međutim, kako je dodao, taj "Kameni spavač" se dosta razlikuje od one verzije koja je u međuvremenu kanonizirana unutar bh. književnosti.

"Mi zapravo želimo bh. javnosti predstaviti 'Kameni spavač' onakvim kakvim ga je zamislio sam autor", dodao je Gorčin Dizdar.

Priređivač Sanjin Kodrić u pogovoru je, među ostalim, naveo da je riječ o posljednjoj autoriziranoj, konačnoj verziji "Kamenog spavača", odnosno verziji koja je izraz posljednje stvaralačke volje autora, ali i verziji koja je priređena za objavljivanje u skladu s najvišim tekstološkim i književnohistorijskim standardima i kriterijima. Kako dodaje, ovo je i prvo, zasad jedino ovakvo izdanje, i u tom smislu razlikuje se više ili manje od svih drugih dosadašnjih izdanja "Kamenog spavača", odnosno u pitanju je finalni tekst ove autorove knjige, kao i tekst koji bi se trebao smatrati kanonskim.