FOTO  Predstavljena monografija '100 Šantićevih večeri poezije'

Aleksa Šantić, monografija, 100 Šantićevih večeri

Monografija "100 Šantićevih večeri poezije" u kojoj autor Radivoje Krulj, kroz dokumente, zapise, govore, fotografije i faksimile, prikazuje bogatu povijest ove mostarske kulturne manifestacije, predstavljena je u Mostaru.

U izjavi za novinare autor Radivoje Krulj zahvalio je vrijednoj ekipi ljudi koja je proteklih pet-šest godina marljivo radila na prikupljanju materijal za monografiju, dodavši kako je taj rad ponekad podsjećao na arheološko istraživanje.

"Kad istražujete obradujete se nekim stvarima na koje naiđete, poput plakata iz 1944. godine. Kada smo našli novine "Narodno jedinstvo" i čitav program prvih Šantićevih večeri našoj sreći nije bilo kraja" - kazao je Krulj.

Dodao je kako se nada da izdavanje monografije predstavlja tek početak istraživanja bogatstva Šantićevog djela i Šantićeve ostavštine.

Posebnu zahvalu uputio je Zlatku Serdareviću koji mu je pružio veliku pomoć u prikupljanju dokumentarne građe.

Serdarević je istaknuo kako je monografija djelo od velikog značaja za cjelokupnu mostarsku kulturu te kako će predstavljati polaznu osnovu za sva buduća istraživanja o Aleksi Šantiću.

Posebna vrijednost monografije, po Serdarevićevim riječima, je ta što je u njoj prikazana cjelokupna povijest kulturnih događanja vezanih za ime Alekse Šantića bez obzira tko je bio organizator tih događanja.

"Obuhvaćeni su svi sadržaji bez obzira kako se oni nazivali i kojim povodom bili. Imali smo jedne Šantićeve večeri u jednom periodu, ali i druge Šantićeve u drugom periodu (svaki društveni sustav je anulirao onaj prethodni) i evo konačno smo dobili knjigu koja cjelovito prikazuje sve ono što je priređivano vezano za Aleksu Šantića" - istaknuo je Serdarević.

Recenzent monografije Vuk Bačanović također smatra kako je velika vrijednost u tome što Krulj o Šantiću progovara iz perspektiva raznih perioda.

"Šantićev univerzalni duh je živ, jer je to duh "svečovjeka" koji ujedinjuje sve ono što je ljudsko i nacionalno. Možemo govoriti o Šantiću kao čovjeku "sveidentiteta", onoga koji sve ljude u svim periodima, i onim ružnim, i onim lijepim, uvezuje. Šantić pruža neku vrstu katarze i kroz ovu knjigu možemo svim tim tužnim dušama iz njegovih pjesama i njemu samome pružiti utjehu: evo nas, tu smo, nismo umrli i opet govorimo o njemu" - poručio je Bačanović.