Predstavljanje knjige Slom lažnog proroštva Gorana Marića

Goran Marić , knjiga, Zagreb
...Slom lažnog proroštva". Iznenađujuće veliki broj ljudi odazvao se promociji knjige čovjeka koji definitivno zaslužuje više pažnje u hrvatskim medijima.

Usudio bi se reći da je Goran Marić trn u oku mnogima koji su postavljali temelje za lošu gospodarsku sliku Hrvatske, samim time i cjelokupne regije.

Sama struktura gostiju bila je više nego i zanimljiva. Od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, gradonačelnika Milana Bandića, šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, generala Krstičevića i Markača, akademika Ivana Aralice,pjevača MatE Bulića, glumca Slavena Knezovića i jednog od vođa prosvjeda u Savskoj 66 Đuru Glogoškog. Naravno, tražilo se mjesto više.

Recenzenti ove knjige, kao i obično vrhunski su predstavili svaki red ove knjige koja opasno ljulja gospodarsko more ili bolje rečeno močvaru kredita, dugova i kamata. Nino Raspudić tvrdi da je ovo bacanje rukavice u lice određenim osobama hrvatske politike koja još uvijek nisu dala odgovor na mnoga pitanja i poteze u svojoj vladavini. Tu su još bili i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić, koji je dao određenu moralnu poruku i sadržaj ovom predstavljanju. Najbolja izjava pripada Dragi Jakovčeviću koji je na kraju svoga izlaganja izjavio: „Goran Marić je odbio izvješće Hrvatske narodne banke prvi put u povijesti." Rečenica koja dovoljno govori o veličini samog autora. Tu su bili i Ivan Lovrinović, te Mihovil Bogoslav Matković.

Goran Marić, skromni, ali opet veliki čovjek, majstor svoga zanata, pokazao je svoje zube. Knjiga oštro napada, usudio bih se reći i uznemiruje u određenim segmentima. Ovdje je hrvatsko sivilo dobilo boju; ovdje se mnogima briše upitnik i zaborav. Ovdje svatko ima svoj početak i kraj. Mnogi će kao i uvijek prešutjeti ovu knjigu, ali sve mi se čini iz straha, a ne iz starog balkanskog običaja koji nalaže da ovdje narod stvarno slabo pamti. Istina, narod možda da, ali Goran Marić definitivno ne !

Nikola Vranjković