Predavanje 'Ljubav je na selu - revitalizacija hercegovačkog sela' u Mostaru

23.10.2019

Predavanje u povodu otvorenja izložbe u Galeriji Vrba mag. ing. arh. Mate Skoke u četvrtak, 24. rujna, u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u 18 sati održat će predavanje "Ljubav je na selu: revitalizacija hercegovačkog sela – Rasno".

Tema izložbe je diplomski rad Mate Skoke s diplomskog studija arhitekture i urbanizma pri Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

"Naše usvojene slike sela i grada baziraju se na onome što je te sredine stoljećima činilo tipičnima i suprotnima. Manje jasnu sliku imamo o potrebama i procesima koji su doveli do toga da te sredine djeluju suprotno. Procesi globalizacije, digitalizacije i urbanizacije koji postaju sve izražajne, osim što primarno pogoduju razvoju i širenju gradova, glavni su razlog za većinu promjena koje su mijenjale teritorij sela u zadnjih sto godina", naveli su organizatori.

Iako takvi procesi djeluju snažno, promjene koje uzrokuju u ruralnim sredinama često prolaze neprimjetno.

"Izbjeljivanje granice između sela i grada, njegovanje seoskih motiva u gradu i urbanih na selu, zamjenjivanje tradicionalnih, autentičnih i ritualnih načina života digitalnim, praktičnim i internacionalnim, odnosno gubitka autentične i lokalne slike sela koja se gradila od njegovih početaka, neke su od tema čijom bi se analizom moglo razumjeti što je to selo danas.

Na koji način takvi procesi mijenjaju sliku i potencijale našeg teritorija i kakav gospodarski, društveni, urbanističko i arhitektonski odgovor može ponuditi jedna lokalna sredina, istražit će se i predložiti jedno takvo rješenje na teritoriju sela Rasna", stoji u priopćenju.

 


loading...