Onomatobleja Show dolazi u Ljubuški: Humorom i satirom razbijmo predrasude

Ljubuški, Onomatobleja Show

„Hrvati su kulturni i sposobni, Srbi su hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci su gostoljubivi i dobroćudni “ – ovo su neke od tipičnih pozitivnih predrasuda koje vladaju o konstitutivnim narodima u BiH.

Nažalost, mnogo više je onih negativnih predrasuda na različitim osnovama, a koje u velikoj mjeri utječu na način kako gledamo jedni na druge.

Kako prevazići stereotipe i predrasude i kako se boriti protiv njih?

Luka Marijanović, Nikola Rončević i Omer Hodžić će vam u satiričnoj predstavi Onomatobleja Show na duhovit način dati odgovor na ovo pitanje.

Ljubuški,Onomatobleja Show

Njih trojica u predstavi igraju lepezu živopisnih likova, čija imena su: Random Lovac, Zdena Pičeta, Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali. Kroz formu stand-up komedije, trojica glumaca suprotstavljaju se sveopćoj stereotipizaciji bh. društva.
Onomatobleja Show je na svojoj turneji obišla brojne gradove u Hercegovini: Čapljinu, Stolac, Prozor – Ramu, Konjic, Jablanicu, Trebinje i Ljubinje. Publika u Ljubuškom imat će priliku pogledati ovu duhovitu predstavu u srijedu, 09.10.2019. u 20:00 sati u hotelu Bigeste.

Ulaz na predstavu je besplatan, a predstava nije primjerena osobama mlađim od 15. godina. Predstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OKC Abrašević, u sklopu projekta BHRI.

“Promatrali smo našu stvarnost i pretočili je u jezik satire. Smatramo da kada neku predrasudu izdvojimo iz konteksta i kažemo je na pozornici, onda publika postaje svjesna njene apsurdnosti – tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrdži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle“ – objasnili su autori Onomatobleja Showa.

Mnogi stereotipi i predrasude nastaju u najužem krugu obitelji, a razvijaju se kroz različite kanale. Pojedini političari u svojim govorima nerijetko podgrijavaju predrasude prema drugima i drukčijima. Sve to u društvu stvara dodatne podjele. Psiholozi stereotipe definiraju kao specifična svojstva koja i bez čvrstih dokaza pridajemo ljudima samo na osnovi njihove pripadnosti određenoj grupi.

Dva su načina na koji možemo prevazići predrasude: razvijanjem svijesti o njima i širenjem pogleda na svijet. I jedno i drugo nudi nam Onomatobleja Show - predstava koja će bojama britkog humora obilježiti jesen 2019.