FOTO  Mostarski lutkari slave 67. rođendan

Lutkarsko kazalište Mostar

Mjesec studeni u Lutkarskom kazalištu Mostar prolazi u veselom i slavljeničkom raspoloženju. Naime, lutkari proslavljaju 67. rođendan. Kao što i priliči jednoj rođendanskoj proslavi, bili su pozvani svi naši prijatelji, mališani a i oni malo veći, iz grada na Neretvi ali i okolice. Ideja je bila ponuditi našoj publici lutkarske sadržaje.

Tijekom cijele godine obasuti smo darovima naših mališana, dolaskom na predstave, njihovim osmjesima i zadovoljstvom, zajedničkim druženjem. Upravo zbog toga što oni nas daruju cijelu godinu, mi smo za svoj rođendan odlučili darovati njih.

Započeli smo u utorak, 12. studenoga, posjetom Rehabilitacijskom centru za osobe s posebnim potrebama Sveta Obitelj u Mostaru. Najmlađim korisnicima ovoga centra poklonili smo predstavu Tvrdoglavko u kojoj su uživali zajedno s nama. U popodnevnim satima, u predvorju kazališta, organizirali smo kratku radionicu. Bilo je to veselo druženje uz rođendansku bajku s našom prijateljicom i književnicom za djecu Milenom Jukić Bandić Radionica je bila namijenjena djeci od 6 do 9 godina, a prijave su bile besplatne.
U petak, 15. studenoga, na datum rođendana, ugostili smo dvije osnovne škole: Osnovnu školu Stolac i Osnovnu školu Crnići i u dva termina smo odigrali predstavu Tigrić koja već 20 godina uveseljava vjernu publiku. Djeci su povodom rođendana ulaznice za predstavu bile besplatne.

U povodu našega rođendana i Noći teatra, u subotu, 16. studenoga, pripremili smo predstavu Tigrić u dva termina - 11 i 17 sati. U kratko vrijeme ulaznice za obje predstave bile su rasprodane. Zbog velikoga zanimanja naših posjetitelja odlučili smo uvesti i dodatni termin predstava pa ćemo tako već u subotu 23. studenoga predstavu Vuk i kozlići izvesti u dva termina i to u našem redovnom terminu u 11, te u 18 sati.
Uz proslavu 67. rođendana obilježili smo i Međunarodni dan djeteta ugostivši mališane iz OŠ Bartola Kašića kojima smo igrali višestruko nagrađivanu predstavu Zmaj i princeze.
U idućem tjednu sudjelovati ćemo na 36. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčko distriktu BiH gdje ćemo u dva termina izvesti također nagrađivanu predstavu Karius i Baktus. Početkom prosinca ćemo gostovati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica na 5. Internacionalnom festivalu edukativnog teatra IFET sa predstavom Zmaj i princeze, koja je nedavno nagrađena po četvrti put.

Uživajući u suradnji s našim najmlađima, a svjesni da lutka potiče i razvija djetetovu maštu, kreativno izražavanje kao i cjelokupno stvaralaštvo, veselimo se novim susretima s djecom, projektima i suradnji s različitim autorima i umjetnicima iz mnogih područja. Zahvalni smo našoj dragoj publici na podršci svih ovih 67 godina neprekidnog rada i pozivamo ih da i dalje nastave biti dio našega čarobnog lutkarskog svijeta i pridruže nam se na predstavama.