FOTO  Mostar: Predstavljena knjiga Borislava Ristića Ne kupuj mačka u vreći

knjiga, Mostar

..."Ne kupuj mačka u vreći" koju je predstavio u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru. Ristić se isprofilirao u jednog od najpoznatijih predstavnika konzervativne političke scene u Hrvatskoj, pa je na temu odnosa ljevice i desnice, društva i elita te tradicije i progresivizma, pričao sa svojim gostima. Knjigu su predstavljali sociolog Ivan Vukoja, nakladnik Ivica Vuletić te glavni urednik portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj.

Ova knjiga je zbirka kolumni i eseja Borislava Ristića koje su objavljene u periodu od 2013.-2014. godine. Riječ je o dragocjenoj cjelini koja razobličuje mnoge mitove današnjeg modernog svijeta. Govori nam o korijenima i ljevice i desnice, liberalizma, konzervativizma te njihovoj materijalizaciji u realnom modernom svijetu.
Ovo je jedna od rijetkih knjiga a Borislav Ristić je jedan od rijetkih autora koji našu stvarnost sagledava te pokušava razumjeti i objasniti iz jedne'' libertarijanske perspektive'' - istaknuo je Ivan Vukoja.

Mačke iz knjige su ideje, kaže Ristić, koje nam se nude kao jeftina i laka rješenja, a za nas ispadnu kao skupa i višestruko preplaćena obećanja.
Može se reći da sam knjigu zamislio i podjelio na tri cjeline. Prva cjelina se bavi socijalizmom, ljevicom i dominacijom te ljevičarske paradigme. Drugi dio je rasprava o liberalizmu, pošto i sam sebe potpisujem kao liberala to je jedan način preispitivanja stvari i liberalne pozicije. Danas je liberalizam postao ideologija elite koja se nameće kao recept za sve bolesti od kojih prema njima društvo boluje. Treći dio se bavi pitanjem nacionalizma, nacionalne države i desnih populističkih pokreta - objasnio je autor.

Karmen Buljubašić