Mate Zemljić za hercegovina.info: Fotografija mijenja svijet

mate zemljić, fotografija

Mate Zemljić živi svoj san i otkriva kako je raditi nešto što volite više i od sebe samoga. Od svoje šesnaeste godine počeo je fotografirati. Ljubav prema fotografiji nije prestala ni nakon više od 20 godina. Svoj put do uspjeha i važnost fotografije skromno objašnjava za Hercegovina.info.

Kada i kako se javila želja za fotografiranjem?
-Sliku grada mijenjaju reklame i neurednost, a meni je trebala jednostavnost. Htio sam slikati obične ljude. Težio sam čistini, estetskim dijelovima, crno-bijelim fotografijama. Želio sam takav grad. Nije bitno moje ime, nego zabilježeni trenutak koji ostaje. Trenutak vremena u kojemu sam djelovao.

mate zemljić,fotografija

U čemu pronalazite inspiraciju?
-Inspiriria me promjena u ljudima i njihovo stanje uma. Osobito danas kad se čini kako su ljudi, doista, van svega onoga što se događa. Ljudi su sve manje prisutni. Volio bih to prenijeti na fotografije kako bismo svi skupa osvijestili pošast ovog vremena.

mate zemljić,fotografija

Što smatrate važnim za nastanak fotografije?
-Vjerujem da se fotografija ne može dobiti bez komunikacije. Osobito kad ispred vas stoje žive osobe. Potrebno je pronaći ''ono nešto'' u njima. Godinama pokušavam komunicirati s ljudima na način da im ukažem da su neke stvari bitnije, nego medij s kojim radiš. Bitno je pronaći trenutak, izraz lica, iskren osmijeh. I tek tada odlučujem fotografirati. Kvaliteta često nije u fotografiji, nego u čovjeku koji je na fotografiji. Potrebno je izazvati energiju i emociju koju će drugi osjetiti na fotografiji. Kad se čovjek oslobodi, nastaje sreća, a mogao bih kazati i umjetnost.

Postoji li ipak razlika u medjima s kojim radite?
-Naravno. Film ima posebne čari, boje i kontraste. Na filmu gledaš žive ljude koji imaju teksturu. Imaju ono zrno koje nije digitalni šum. To me uvijek privlačilo kod fotografije. Kad uspoređuješ filmsku i digitalnu fotografiju, odmah se zamjeti razlika u apsolutno svemu. Ljepota fotografije i medij filma mi nisu dopustili da ikada odustanem od fotografije.

mate zemljić,fotografija

Je li teško fotografirati ljude?
-Uvijek imam viziju. Kako i na koji način kome pristupiti. Imam i svoje tehnike opuštanja i nasmijavanja. Pokušavam saznati tko je osoba i što želi dobiti od mene. I što ja, u biti, toj osobi mogu dati.

Spomenuli ste da je za Vas filmski medij poseban. Što želite njime poručiti?
-Pomoću filmskog medija želim ljudima pokazati koliko je fotografija moćan medij. Toliko moćan da može mijenjati svijet. Može mijenjati ljudske poglede i mlađe generacije. Vrijedna je toliko da joj posvetim cijeli život.

Koje teme koje želite prikazati na sljedećim fotografijama?
-Ono što me duboko pogađa, ali i zanima jesu nepravda i bolest. Bio sam uključen u više projekata koji su se bavili temama bolesti. Ali, tada nisam bio dovoljno zreo za takve projekte, a sada jesam. Poistovjetiš se. Postaneš veći od samog sebe.

Razgovarala: Ana Dragozet