FOTO/VIDEO  Ivor Javor-Korjenić: Svi moji uspjesi i ciljevi ne bi bili ostvarivi bez mojih roditelja

Ivor Javor-Korjenić, glazba

...i to je dobar razlog da ga predstavimo čitateljima našeg portala-

Za početak hoćeš li nam se predstaviti?

Zovem se Ivor Javor-Korjenić i imam 18 godina. Ove godine sam završio treći razred solističkog(harmonika) i teoretskog smjera u Srednjoj glazbenoj školi u Sarajevu u sklopu kojeg sviram klavir i pohađam časove pjevanja.

Iako si veoma mlad iza tebe je veliki broj nagrada koje si osvojio?

Dok sam pohađao osnovnu glazbenu školu "Mladen Pozajić" u klasi prof. Elvisa Bećara osvojio sam tri prve nagrade(2x solo, 1x duet) na "Federalnom takmičenju/natjecanju učenika i studenata muzike/glazbe", jednu treću nagradu na istom natjecanju(orkestar), dvije druge i jednu prvu nagradu na međunarodnom natjecanju "Akordeon Art" u Istočnom Sarajevu. Također, pobijedio sam kao predstavnik OŠ"Isak Samokovlija" na općinskom natjecanju iz zemljopisa(pojedinačno i kao tim).
Kao učenik Srednje glazbene škole u Sarajevu, osvojio sam jednu specijalnu nagradu sa orkestrom, dvije prve nagrade te jednu drugu nagradu na federalnim natjecanjima koja su se tada održala u Sarajevu i Livnu. Također, za vrijeme 1. i 2. razreda sam osvojio jednu drugu i jednu prvu nagradu na međunarodnom natjecanju "Akordeon Art" u Istočnom Sarajevu te prvu nagradu na "Harmonika Festu" u Tivtu, Crna Gora. Nakon toga, dolazi za mene najblistavija 2017. godina u kojoj sam osvojio prve nagrade u Bijeljini("Primavera"), Puli("42. susreti harmonikaša"), Istočnom Sarajevu("Akordeon Art"), drugu nagradu i 2.mjesto u Novom Sadu("Eufonija") te se najviše ističe pobjeda i prva nagrada u Beogradu sa impozantnih 96,5 bodova.


Ima li nešto što nam posebno možeš izdvojiti iz svoje glazbene karijere?

U kolovozu 2016.g. sam učestvovao na Ljetnoj školi harmonike u Puli gdje sam imao priliku učiti od ponajboljih svjetskih pedagoga Geira Draugsvolla i Claudia Jacomuccia. Imao sam priliku surađivati i sa sjajnim profesorima poput Ivana Šverke(pulska akademija) i Boruta Zagoranskog(pulska i ljubljanska akademija) koji je došao na festival VaClaf održan u Varešu u rujnu 2016.g. Tu sam volonterski svirao na koncertu posvećenom našem kompozitoru Emilu Milu Cipri. Osim profesora Boruta u Vareš su došli i drugi profesori iz cijele Europe na čelu sa violinisticom Andreom Nikolić koja je svakako uspjela napraviti ogroman događaj za Vareš! Kroz cijeli period, prosjek ocjena mi je 5,0! Na svim tim natjecanjima sam bio ocijenjivan od strane žirija koji čine svjetski glazbenici poput Claudija Jacomuccija(Italija), Amadeja Herzoga, Josipa Nemeta(Hrvatska), Goncala Pescade(Portugal), Danijele Rakić, Zorana Rakića, Miljana Bjeletića(Srbija), Raymonda Bodella(Velika Britanija), Pavela Fenjuka(Ukrajina)... Nastupao sam na dočeku Pape Franje u Sarajevu kao i na koncertima u Austrijskoj ambasadi, Vijećnici,...

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Nakon završetka srednje škole, želim upisati glazbenu akademiju u Puli(najvjerojatnije) gdje bih osim solističkog smjera "harmonika" vrlo rado upisao solo pjevanje ili kompoziciju(u Ljubljani). U školskoj godini 2016/2017 bio sam stipendist Rotary cluba koji je dodijelio stipendije najboljim sarajevskim učenicima za izvrsnost. Svi moji uspjesi i ciljevi ne bi bili ostvarivi bez mojih roditelja koji su mi pružili ogromnu podršku u svemu ovome.

Puno toga je iza tebe. Imaš li ikako slobodnog vremena i kako ga koristiš?

U slobodno vrijeme najčešće slušam klape i izvođače poput Tomislava Bralića, Mladena Grdovića, Miroslava Škore, Gorana Karana,... Svaki put kada sam u mogućnosti nastojim sklopiti nova poznanstva i prijatelje pa sam tako uspio upoznati klapu Krunik iz Kučina, klapu Šufit iz Splita, klapu SInj i brojne druge. Mnoge sam slušao i uživo na nastupima.

Mladi obično treniraju i neki sport. Da li je to i sa tobom slučaj?

Davno ranije, u osnovnoj školi sam trenirao košarku međutim morao sam prekinuti trenirati jer nisam mogao vremenski uskladiti sve obveze. Unatoč tome, nastavio sam pratiti sport i posebno volim nogomet gdje se u mom srcu najviše ističe Hajduk i Torcida. Također, ljubitelj sam šaha i volim sve ono što je lijepo i što pozitivno utječe na mene i moj život.


HERCEGOVINA.info