FOTO  Ivan Vrljić: Charles Baudelaire – prokleti pjesnik

Charles Baudelaire, Ivan Vrljić

Točno na današnji dan prije 150. godina u agoniji vlastitog života preminuo je jedan od najvećih francuskih pjesnika svih vremena - Charles Baudelaire. Mistik koji je bio na rubu smrti više puta, njegove pjesme odraz su izvitoperene stvarnosti, malograđanske dekadencije i propalih ideala građanskog urbanog života. Svojim pjesmama nastojao je kritizirati moral uzvišenih, relativizirati čovjekovo djelovanje i svesti ga na puki produkt njegove mašte.

Baudelairova poezija u ono vrijeme bila je sablazan kao i njegova morbidna pojava u svijetu poezije i književnosti. Njegujući kult forme u poetskom izražaju stilski je pripadao mnogim književnim pokretima onog doba ( parnasovci, simbolizam itd) .Njegovo najbolje ostvarenje knjigu pjesama Cvjetovi zla uvjetno smatramo početkom moderne književnosti. Sinonim prokleti pjesnik i lutalica pratit će njegovo stvaralaštvo i pretvoriti ga u svojevrsnu ikonu ludosti u svijetu umjetnosti. Svojim nemjerljivim udjelom u suvremenoj modernoj književnosti proširio je horizont mnogim umjetnicima toga vremena. Veliki Victor Hugo na vrijeme je prepoznao Baudelaireov talent i jedini je dao podršku potonjem pjesniku nakon pritiska javnosti i optuživanja zbog tobožnjeg nemorala prisutnih u nekoliko pjesama u stihozbirci Cvjetovi zla. Prokleti pjesnik, osuđenik našao se u bezizlaznoj situaciji i na rubu života i smrti. Nakon toga opet je izabrao poeziju i nadživio je.

Charles Baudelaire zasigurno je jedan od najvećih modernih pjesnika svih vremena ne zato što je stigmatiziran kao odmetnik, šizofrenik nego isključivo zato što je svojim pjesništvom nagovijestio svu ljepotu i zloću poroka malograđanske sredine. Završit ću izlaganje Baudelaireovim citatima : ,, Ništa na svijetu nije lakše prevariti nego svoju savjest '' te jedan vrlo osobit citat a glasi ovako: ,,Zlato može mnogo a ljepota još više.''

Ivan Vrljić