FOTO  HT Eronet uz Dane Matice hrvatske

HT Eronet, dani matice hrvatske

...odvija pod visokim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, a generalni je sponzor manifestacije HT ERONET.

„S ponosom mogu kazati da je HT ERONET uz Maticu hrvatsku Mostar i njezinu manifestaciju od samih početaka. Kao društveno odgovorno poduzeće koje HT ERONET je upravo u ovoj manifestaciji prepoznao ogroman potencijal i poruku koju šalje. Kultura je oduvijek bila nešto što smo s radošću podržavali i što ćemo nastojati i dalje činiti. Stoga poseban naglasak stavljamo na potporu dvama značajnim kulturnim događajima koji su Mostar pozicionirali na kulturni i umjetnički zemljovid ovih prostora. Iznimno smo ponosni na ono što rade ovi vrijedni i nadahnuti ljudi. Ono što ja mogu obećati jest da će našu potporu imati i dalje. U trenucima kada je kultura na marginama naše svakodnevice, ono što radi Matica hrvatska Mostar sa svojim podupirateljima, vrijedno je svakog poštovanja. Stoga Predsjedništvu Matice i cijelome timu angažiranom oko Mostarskog proljeća, želim mnogo sreće i uspjeha i ove godine u ostvarenju planiranog programa, a publici koja će pratiti ove programe - istinski kulturni doživljaj. Iskoristio bih ovu prigodu i čestitao svim Matičarima na čelu s akademikom Stjepanom Damjanovićem, veliku - 175. obljetnicu naše najstarije kulturne institucije, koja je, unatoč svim burama i neverama različitih razdoblja, sve izdržala i ostala uspravna i ponosna na radost svih onih koji je doživljavaju kao istinsku vječnu svjetlost", kazao je predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac.

Dani Matice hrvatske, svojim programom i ove godine potvrđuju epitet jednoga od najboljih kulturnih događaja na ovim prostorima, za što su već do sada ovjenčani brojnim priznanjima. Nazočne je pozdravila prof. dr. Ljerka Ostojić, predsjednica Matice hrvatske Mostar.

„U gotovo dva mjeseca umjetničkog užitka, gledat ćemo 20-tak programa. S osobitom radošću najavljujem gostovanje splitskoga HNK i 'Male Floramye' i 'Kneginje čardaša' koju donosi zagrebačka 'Komedija'. Hvala našim velikim prijateljima - županu splitsko-dalmatinskom Zlatku Ževrnji i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. I ove su godine pokazali koliko vole ovaj grad, ove ljude, ovo nebo i podneblje, i omogućili nam ponajljepše izvedbe s ovdašnjih operetnih pozornica. I ostatak programa, sigurna sam, pružit će nam, svima zajedno, nesvakidašnji umjetnički doživljaj". Pokrovitelj večeri otvorenja bila je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na čelu s predsjednikom dr. Nevenkom Hercegom.

Tijekom večeri Velika povelja MH Mostar i Kristalna matica maestro Vjekoslav Šutej, utemeljena u znak sjećanja na pokojnog maestra Šuteja, zahvaljujući kojemu su se i rodili Matičini Dani u Mostaru za dugogodišnju uspješnu suradnju, potporu i osobit doprinos realizaciji programa Mostarskog proljeća, dodijeljene su: Zvonku Milasu - državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, županu Splitsko-dalmatinske županije Zlatku Ževrnji i uredniku Redakcije za kulturu BHT-a Dževdetu Tuzliću. Dane Matice hrvatske u Mostaru svečano je otvorio gradonačelnik Ljubo Bešlić, a svečanosti je nazočio i predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović.