GLUMAČKI VELIKAN Mustafa Nadarević boluje od raka pluća, ali neće prestati s radom

Mustafa Nadarević
Facebook

Mustafa Nadarević ovih je dana istupom u javnosti poručio da je bolestan i pokazao plemenitu namjeru da ohrabri druge da na vrijeme odu na ponekad od životne važnosti bitne preglede.

Konkretno, riječ je o karcinom pluća, a glumac, obolio od te bolesti, pripovijedajući svoju osobnu priču želi pomoći da u nas što bolje zaživi upravo pokrenuti nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma pluća. Hrvatska prva provodi takav program u Europskoj uniji. Liječnici se, gledajući sadašnje brojke, nadaju da bi on mogao godišnje spasiti oko pet stotina ljudi, jer karcinom pluća, otkrije li se dovoljno rano, moguće je liječiti u 80 posto slučajeva.

Njegov javni istup prenijeli su svi hrvatski mediji i tako potvrdili ono što se pričalo po kuloarima već nekoliko mjeseci. Glumački velikan ozbiljno je bolestan. Međutim, nitko dosad nije znao detalje.

Dio života

Nadarević je za Media servis kazao da je, živeći već dulje s tom bolesti, shvatio da je bolest dio života, da je valja tako i prihvatiti. Taj ga je stav ojačao, vjeruje da je tako moguće pobijediti bolest. Njegova poruka posebno ide pušačima, jer golemi postotak karcinoma pluća, kad je riječ o nekim vrstama karcinoma pluća čak i do devedeset posto, imaju pušači i bivši pušači.

Glumac je rekao da se liječnika bojao cijeli život, još od djetinjstva, da mu je i rutinski odlazak kod zubara predstavljao veliki stres te dodao da poručuje ljudima da “ne budu primitivni kao da se ne boje doktora”. Strah od liječnika, doduše, nije primitivan, nego životan, ljudska je reakcija na neizvjesnost koju nosi jedan takav pregled, ali kako i Nadarević kaže - strah treba pobijediti i otići na pregled.

Nadareviću je sedamdeset i šest godina, i makar bolestan već dulje, nije prestao raditi. Nema tome dugo da je u “Generalu” Antuna Vrdoljaka, filmu o Anti Gotovini, odigrao ulogu generala Janka Bobetka. S kolegama iz televizijske serije “Lud, zbunjen, normalan”, Senadom Bašićem i Moamerom Kasumovićem, nakon prestanka snimanja napravio je predstavu “Sjajni momci”. Predstava je doživjela veliki uspjeh, gostovali su na mnogim pozornicama izvan Bosne i Hercegovine.

Devet je godina Mustafa Nadarević glumio Izeta Fazlinovića u popularnoj humorističnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Scenarist “Lud, zbunjen, normalan” Feđa Isović izjavio je za Avaz.ba da će se nastaviti snimanje serije.

Pun energije

“Serija će ići dalje dokle god Mustafa bude mogao nositi teret teškog posla. Upravo snimamo nove epizode serije. On je sad dobrog zdravlja, dobre energije, mislim da ćemo nastaviti raditi. Njegovi zdravstveni problemi sad su se srećom povukli i radimo punom parom.”

Karcinom pluća ubire brojne žrtve i stoga što u ranoj fazi skoro da i nema simptoma. Mnogi pušači ne kontroliraju pluća, mnogi oboljeli nisu svjesni da imaju problem sve dok se karcinom ne proširi, metastazira dalje po tijelu. Događa se da dođu prekasno, da su već preskočili trenutak kad je liječenje moglo biti uspješno.

Program posebno cilja na dugogodišnje pušače koji su stariji od pedeset godina, planirano je da takvima poziv na pregled upute liječnici opće prakse, no građane se ohrabruje da se i sami jave na pregled.

Hrvatska zasad ima loše rezultate u liječenju karcinoma pluća, dobrim dijelom i zato što se građani na preglede javljaju prekasno.

U nas godišnje oboli oko 3000 ljudi. U Ministarstvu kažu da, zaživi li program među građanima, već za tri mjeseca možemo očekivati vidljive rezultate.

Probir i rano otkrivanje radit će se na niskodozažnim CT uređajima koji zrače minimalno, a mogu detektirati tumore od šest do petnaest milimetara. U tom slučaju rak je izlječiv, objasnio je akademik Miroslav Samaržija, na čiju je inicijativu program i pokrenut. Pregledi se obavljaju na teret Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pacijenti koji imaju dobar nalaz, kod kojih se ne pronađe tumor, i dalje će se upućivati na redovite kontrole, a oni kod koji postoje sumnjive tvorbe odmah će biti upućeni u jedan od šest specijaliziranih centara na obradu i liječenje.

Ne bi li informacija o programu došla do što većeg broja ljudi, bila što vidljivija u javnosti, u medijsku kampanju uključilo se, osim Mustafe Nadarevića, još nekoliko umjetnika i u javnosti poznatih osoba koji se bore s karcinomom, među njima i Žarko Potočnjak, Ankica Dobrić, Morana Paliković Gruden, podršku program dali su i sportaši Luka Modrić, Sara Kolak, Marin Čilić.

Značajne uloge

Glumac Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943., no tamo je proveo kratko vrijeme. Zbog bombardiranja grada obitelj se preselila u Zagreb. Prve uloge odigrao je u kazališnoj grupi Viktora Cara Emina, još prije no što je upisao zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti.

Kazališnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih, od 1969. do 2018. Nadarević je bio član drame zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Ostvario je brojne značajne uloge (Bogdan u “Hvarkinji”, Pomet u “Dundu Maroju”, Miletić u “Ostavci”, Leone u “Gospodi Glembajevima”, Lorenzaccio u “Lorenzaccio”, Cyrano u “Cyrano de Bergeracu”, Figaro u “Figaro se ženi” i “Figaro se rastaje”, M. P. Murphy u “Letu iznad kukavičjeg gnijezda”).

Mnogi pamte njegovu ulogu ujaka u “Ocu na službenom putu” Emira Kusturice te uloge u filmovima “Miris dunja”, “Već viđeno”, “Glembajevi”, “Prazniku u Sarajevu”, “Gluvom barutu”, “Savršenom krugu”...