Giancarlo Marzano poručio mladim strip autorima: 'Potrudite se, pošaljite svoje priče'

Giancarlo, Bonelli, mostrip

Giancarlo Marzano, strip pisac i scenarist iz Italije, predstavio je svoj rad na tribini održanoj na drugom danu Mostar strip vikenda. Od 2004. godine do danas, surađuje s talijanskom izdavačkom kućom Sergio Bonelli Editore. Za ovog izdavača kreirao je preko 30 priča i scenarija za slavni strip ”Dylan Dog”.

U prepunoj dvorani govorio je o tome kako mladi pisci mogu postati konkurentni na svjetskom tržištu stripa. Rekao je kako je danas u vrijeme društvenih mreža i brze komunikacije mnogo lakše stupiti u kontakte sa izdavačima i afirmiranim autorima, koji ih mogu uputiti na pravu adresu.

Tu metodu smatra pogrešnom iz više razloga. Prvenstveno, zbog toga što stara metoda znači staviti priču na papir, zapakirati je u kovertu te poslati u redakciju, jer kako kaže, “ta priča je došla direktno s vaše adrese, vašom rukom je potpisana. To je to, to je sigurno vaša priča.”. Dodao je kako u redakciji uvijek postoji osoba koja će pročitati priče.

U daljnjem razgovoru objasnio je zašto tako misli. Ukoliko priču šaljete njemu, prvo pitanje je hoće li imati dovoljno vremena za nju i odgovara li njegovom načinu rada – sviđa li mu se ili ne na prvu, što ne mora biti presudno. Dodao je kako sigurno postoji i dosta ideja koje se mogu podijeliti.

Giancarlo je ispričao zašto izbjegava bilo kome reći da će pročitati njegov rad. „Ukoliko se nađem u situaciji da mi mladi autor pošalje svoj scenarij, izbjegavam reći da ću pročitati scenarij, jer postoji mogućnost da će mladi autor za sličan sadržaj koji sam ja objavio reći da je iskopirana ideja“.

“Iako je danas put za ulazak u Bonelli prilično zatvoren, potrudite se, pošaljite svoje priče dobrim starim putem.”- dodao je.

Na kraju razgovora, talijanski strip umijetnik poručio je mladima da slobodno pošalju svoje prijedloge i strip priče – „Pričajte priču o liku kojega zaista dobro poznajte, o liku kojeg volite“.

Za kraj, Talijan je poručio mladima da kontaktiraju redakciju ukoliko imaju dobru horror ideju i vide da se Dylan Dog uklapa u tu priču po svim svojim karakteristikma.

“Profesionalci u svome poslu će odmah prepoznati da ste spremni, da imate dobar scenarij, te da ste poslali nešto zanimljivo.”- zaključio je gost tribine.

Maja Ljubić/Hercegovina.info