FOTO  FPMOZ: Komorni pjevački ansambl Pro arte osvojio specijalnu nagradu u Sarajevu

pro arte
Mješoviti komorni pjevački ansambl „Pro arte" nastao je u studenom 2014. godine pod pokretačkim impulsom umjetničke voditeljice Katje Krolo-Šarac te ga čine studenti svih smjerova Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Svojim prvim javnim nastupom u godini osnutka nagovijestili su nam bogat komorni repertoar svih skladateljskih epoha kako bi široj publici približili ljepotu glazbe u svim njenim sferama.

Danas su se 15. travnja 2015. godine predstavili na XVIII. Otvorenom federalnom natjecanju u IV. kategoriji (vokalni ansambli) Muzičke akademije u Sarajevu s četveroglasnim motetom Antonia Lottia „Crucifixus". Motet je pronađen u periodu od 1717. do 1779. godine u rukopisu u Dresdenu gdje je Lotti živio i stvarao, iako se smatra kako ga je najvjerojatnije skladao još ranije dok je živio u Veneciji. Djelo je doživjelo veliku popularnost nakon što je 1860. godine uvršteno u privatnu kompilaciju skladbi „Musica sacra" koju je priredio Franz Commer.

Dobru uvježbanost i tehniku, te preciznost u izražaju i dinamici potvrdili su i drugom skladbom od Francis Jean Marcel Poulenc „Quatre motets pour le temps de Noël" (Četiri moteta za božićno vrijeme): O magnum mysterium; Quem vidistis pastores; Videntes stellam; Hodie Christus natus est. Činilo se nužnim odabrati skladbu „Quatre motets pour le temps de Noël" kojom inventivno osvježuju i obogaćuju naslijeđene okvire izgrađujući na svoj način glazbeni jezik našeg stoljeća.
Mladi su glazbenici pokazali jedan snažan umjetnički uspon u vrlo kratkom vremenskom periodu svoga postojanja. Očito je uložen veliki trud i volja kako bi se  ostvarili i postigli umjetnički rezultati koji ih stavljaju uz bok uspješnih europskih vokalnih ansambala. Izuzetno smo ponosni  nastupom i osvojenom specijalnom nagradom koja je rezultat njihovog vrijednog rada. Ako je suditi po jednoglasnoj reakciji žirija, ostvarena je namjera!

U izvedbi odabranih skladbi sudjelovali su u sopranima: Anamarija Miličević, Lucija Zovko i Nikolina Zovko; u tenorima: Karlo Milićević i Vice Šiljeg; u altima: Monika Bule, Marta Čolak i Anamarija Vukojević; te u basima: Željko Drljo, Filip Tadić i Jurica Krišto.
Čestitamo članovima i voditeljici komornog pjevačkog ansambla „Pro arte" na osvojenoj specijalnoj nagradi XVIII. Otvorenog federalnog natjecanja u Sarajevu te želimo još mnogo uspjeha u budućem radu!!!
Lidija Vladić-Mandarić