FOTO  FOTO/ Na svečanoj manifestaciji Ravanjski bronzin predstavljena knjiga Mostarske lipe

Ravno

Na dan sv. Demetrija ili sv. Mitra svečano je započela kulturno-umjetnička manifestacija Ravanjski bronzin.

To je svečanost koja okuplja žitelje Ravnoga, Dubrovačkoga primorja i okolice. U čast sv. Demetrija Srijemskog čija je crkva posvećena na Oblatu i smatramo je najstarijom u tom ravanjskom kraju.

Žitelji Ravnoga i okolice počeli su pobožnost križnoga puta i to već od 10:30 ujutro ispred Stanice u Ravnom.

Pobožnost križnoga puta, obilaska postaja i svečane mise predvodio je trebinjski župnik don Ivo Šutalo. Posebno je dojmljiva bila propovijed samoga trebinjskog župnika don Ive Šutala gdje je spomenuo kako smo se olako odrekli kršćanstva i svečanoga kršćanskog pozdrava: Hvaljen Isus i Marija!

Govoreći o karakteru sv. Dimitrija, sam je trebinjski župnik don Ivo Šutalo rekao da je taj svetac životom posvjedočio ljubav prema Isusu mučeničkom smrću i od nas samih traži danas da se ne stidimo toga što smo katolici i da ne psujemo svetinje kao bezbožnici.

Nakon svečane svete mise narod je pohrlio prema Lovackom domu u Liscu gdje ih je čekao prigodan domjenak od autohtonih ravanjskih prehrambenih delicija (suhi sir iz mijeha, uštipci, raštika, domaća vina).

Nakon predstavljanja ravanjskih domaćih proizvoda uslijedilo je predstavljanje knjige Lipe mostarske autora Marijana Mandića. U ulozi je promotora bio tajnik HKD Napredak Glavne podružnice u Mostaru Ivan Vrljić.

U svom se kraćem govoru Ivan Vrljić osvrnuo na blagdan sv. Demetrija i govorio o glavnim osobinama toga sveca imajući u vidu da je sam svetac bio zaštitnik hrvatskih kraljeva posebno hrvatskoga kralja Zvonimira, a da mu je život završio mučeničkom smrću za vrijeme poganskoga rimskog cara Dioklecijana.

Svoj osvrt na knjigu Marijana Mandića potvrdio je riječima da roman Marijana Mandića odiše jednostavnošću pripovjedne forme, koja se odražava u lakoći čitanja, i svestranošću autorova pristupa prema povijesti i hercegovačkim regionalizmima. Knjigu je preporučio svima ponaosob, a posebno žiteljima Ravnoga jer neki dijelovi knjige opisuju Ravno i izgradnju pruge.

Glazbeni je dio večeri upotpunio mladi Silvio Batina na harmonici pjevajući i svirajući hitove o Hercegovini i maslinama.

Na samom je kraju autor Marijan Mandić zahvalio svima prisutnima koji su došli u velikom broju popratiti manifestaciju, posebno načelniku Ravnoga gospodinu Andriji Šimunoviću na dolasku, a i svima onima kojima Ravno predstavlja srce i dušu cjelokupne Hercegovine i šire okolice.