FOTO  Javna tribina GO Zajednice žena HDZ-a BiH "Kraljica Katarina Kosača"

Tom prigodom  o ovom problemu sve više prisutnom u društvu, izlagali su : dr. Miro Klarić sa Sveučilišne klinike Mostar, dr. Martina Krešič Čović te gosp. Zorica  Dujmović  ravnateljica Centra za socijalnu skrb  u Mostaru.

Dr. Miro Klarić je nešto detaljnije iznio problem samog zlostavljanja,  nasilje nad ženama,oblicima zlostavljanja te iznio niz statističkih podataka koji upućuju na ovaj problem. Među ostalim i podatak da se svakih 10 minuta zlostavlja jedna žena, te da je 50 % žena izloženo nasilju u obitelji. Dr Klarić je ustvrdio kako na nasilje utječe  i  kulturalno uvjerenje te naveo neke od posljedica koje ostavljaju zlostavljanje  na  dijete i obitelj .

Dr. Martina Krešič Čović se osvrnula na problem nasilja među mladima tzv. bullying, iznijela statističke podatke koji kažu da je na žalost 33% djece danas izloženo ovoj vrsti nasilja, govorila o  vrstama i načinima pomoči djeci te zaključila kako roditelji , škola, lokalna i šira društvena zajednica moraju surađivati kako bi se ovaj problem mogao riješiti.

O problemu nasilja govorila je i gosp. Zorica Dujmović  ravnateljica Centra za socijalnu skrb  u Mostaru. Ona je u svom izlaganju kazala kako statistički pokazatelji ni izdaleka ne pokazuju stvarno stanje, te kako ovaj problem zaslužuje puno više angažiranosti sustava. Porazna je činjenica koja govori kako se  u BiH tek  od 2003 god. kaznenim zakonom  prvi put govori o zlostavljanju, te od 2005 god zakonom o zaštiti obitelji i obiteljskim zakonom regulira ovaj problem. Ravnateljica je istakla kako je na području Mostara u 2008 godini  prijavljeno 36 slučaja zlostavljanja , a u 2009 god. 50 slučajeva, te navela da je taj podatak razlog  zbog kojih treba puno više raditi na edukaciji, umrežavanju svih institucija te uključivanje kako vladinih tako i nevadinih organizacija u ovu problematiku.

Pri kraju diskusiji se priključio i gosp.Rogić  sa pohvalama zbog organiziranje ovakve tribine te još nekoliko  diskutanata koji su iznijeli svoja iskustva vezana za ovu problematiku. Zaključeno je da društvo treba sve učiniti kako bi se zaustavila ta devijatna ponašanja. 

 tekst i foto: hercegovina.info