Forum hrvatskih manjina

narodna nošnja posavina
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u petak, 24. studenoga 2017. održat će se 23. po redu Forum hrvatskih manjina, s početkom u 11 sati (Trg S. Radića 3).

TRADICIJSKA KULTURA U HRVATSKIM MANJINSKIM ZAJEDNICAMA - PROŠLOST, SADAŠNJOST, BUDUĆNOST, tema je ovogodišnjeg Foruma, koji će svečano otvoriti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Sudjelovanje na Forumu najavili su predstavnici institucija i udruga hrvatskih manjina iz Italije, Srbije, Slovenije, Mađarske, Austrije i Slovačke, predstavnici diplomatskog zbora zemalja u kojim manjine žive kao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, izaslanik premijera Plenkovića.

Tradicijska kultura u hrvatskim manjinskim zajednicama - prošlost, sadašnjost, budućnost, tema je ovogodišnjeg Matičina stručnoga skupa koji svake godine tematizira određeni segment života hrvatskih manjinskih zajednica u Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Cilj ovogodišnjeg Foruma je pokrenuti raspravu o problemima tradicijske kulture kao osnove identiteta hrvatskih manjinskih zajednica u uvjetima ubrzane urbanizacije i smanjene uloge sela, kolijevke tradicijske kulture. Rasprava o tradicijskoj kulturi treba bi pokušati odgovoriti na nekoliko bitnih pitanja:

Može li tradicijska kultura hrvatskih manjinskih zajednica opstati izvan okruženja u kojem je nastala i u kojem se razvijala, a to je selo?
Posljedično, može li tradicijska kultura hrvatskih manjinskih zajednica ostati temelj njihova identiteta?
Kako se tradicijska kultura hrvatskih manjinskih zajednica ponaša u novom, urbanom okruženju?
U kolikoj mjeri urbano okruženje mijenja tradicijsku kulturu hrvatskih manjinskih zajednica?
Postoji li i da li je moguć suživot tradicijske kulture hrvatskih manjinskih zajednica i urbane kulture?
Ako je moguć, na koji se način taj suživot izražava?
Da li tradicijska kultura u urbanoj sredini ostaje konzervirana ili se i dalje, na neki način, razvija?
Trebaju li se tražiti novi kulturni oblici koji bi nadomjestili tradicijsku kulturu, a bili bi osnova identiteta hrvatskih manjinskih zajednica?

PROGRAM:

10.30 - 11.00 - registracija gostiju i sudionika skupa
11.00 - 11. 30 - pozdravna riječ
Prva sesija Foruma - 11. 30 - 13.00
13.00 Otvaranje izložbe hrvatskih umjetnika iz Rima 'Croazia Art Attack'
Druga sesija Foruma - 13.30 - 15.00
Rasprava - 15.00 - 16.00
Ručak - 16.00 - 17.00
17.00 - 17.30 Prihvaćanje zaključaka skupa i zatvaranje Foruma