FOTO  DukaFest: Treći dan u potpunosti pripao studentskim filmova, večeras zatvaranje festivala

dukafest

Trećeg dana Međunarodnog festivala studentskog filma DukaFest, u subotu 22. studenog, održane su projekcije filmova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u sklopu revijalnog programa, a zatim je uslijedio i natjecateljski blok dokumentarnih, odnosno igranih filmova.

dukafest

Puna sala Gradskog kazališta Jazavac pokazala je već treći dan zaredom da je povratak DukaFesta nakon pet godina pauze bio i te kako potreban banjalučkoj kulturnoj sceni, ali i potreban kao mjesto druženja, upoznavanja i povezivanja budućih i sadašnjih filmskih stvaralaca i djelatnika.

Reditelj Vladimir Tagić, jedan od članova žirija sedmog DukaFesta, kaže da je primijetio da se dobar dio studentskih filmova prikazanih u natjecateljskom programu bavi aktualnim temama.

Po mom skromnom mišljenju, možda i previše. I zato što su svi aktualni, svi uglavnom pokušavaju da u tim kratkim filmovima dotaknu neke goruće teme i goruća socijalno politička pitanja u svijetu, a nekada je to možda čak i nepotrebno. Možda je zanimljivije i uzbudljivije da neko prikaže svoj svijet, nešto što je njegovo osobno, intimno, što može da bude daleko uzbudljivije, umjesto da se sad po svaku cijenu bavi nekom velikom, važnom svjetskom temom – smatra Tagić.

Pored njega, najbolje filmove DukaFesta biraće njegove kolege Saša Hajduković i Nemanja Ćeranić.

Četvrtog, posljednjeg dana DukaFesta, u nedjelju 22. studenog, u revijalnom dijelu sa početkom u 14h, biti će održan masterklas iz režije, čiji će predavači biti upravo članovi žirija Tagić i Ćeranić.

Nakon toga, u 17h počinje treći natjecateljski blok dokumentarnog filma, a u 19h biti će prikazan i četvrti natjecateljski blok igranog filma.

Dodjela nagrada i zatvaranje festivala zakazani su za 21h, a priznanja će biti dodijeljena u pet kategorija, i to za najbolju montažu, najbolju kameru i nabolju režiju, a tu su i nagrade za najbolji dokumentarni, odnosno igrani film.

dukafest

Organizatori DukaFesta su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za poticaj i razvoj kulture i umjetnosti КROV, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluka, dok je glavni sponzor festivala tvrtka m:tel.

DukaFest je nastao u čast nesretno nastradalom kolegi i prijatelju, studentu filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti - Dušku Dukiću Duki.

Održava se po sedmi put, i to od 21. do 24. studenog u Gradskom kazalištu Jazavac u Banjaluci.

Ulaz na sve progamske sadržaje je besplatan.