Beč na UNESCO-ovoj listi pametnih gradova

04.11.2019

Uvezani, inteligentni, inovativni, kreativni, inkluzivni i samoodrživi - to su kriteriji pametnih gradova budućnosti. Povodom Svjetskog dana gradova, 31. listopada 2019. godine, kada je i Sarajevo proglašeno kreativnim gradom odnosno gradom filma, Beč je dobio priznanje iz drugog polja.

Bečka stambena politika je nagrađena za svoja inovativna, inteligentna i izričito održiva rješenja. Socijalna stanogradnja u austrijskoj prijestolnici gaji stogodišnju tradiciju i do sada je mnogim generacijama omogućila cjenovno prihvatljivo stanovanje tako da danas do 60 posto Bečlija živi u subvencioniranim stanovima.

"Ova nagrada je još jedno značajno, internacionalno priznanje koje prepoznaje naš trud na polju pametnih gradova i potvrđuje naša nastojanja u dosljednom sprovođenju Smart City strategije" - rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Pored Beča UNESCO je nagradio i Shenzen u Kini za napredak u javnom prometu te Dakar i Senegal za njihove virtualna sveučilišta i doprinos u visokom obrazovanju. Singapur je dobio priznanje za cilj nulte stope emisija, a Tallin iz Estonije za digitalnu transformaciju. Nagrade će biti uručene u ožujku 2020. godine na "Smart Cities Accelerator Forum-u" u Parizu.
Tagovi: Beč UNESCO

loading...