Kreme za depilaciju oštetiti mogu čak i tkanine i namještaj

depilacija, Vosak, trake za depilaciju, tehnike, depilacija, tipovi, dlačice na licu, otklanjanje , depilacija, brašno, depilacija, pogreške, kuća, depilacija, krema za depilaciju

Bilo je to opasno zato što se i kroz mala oštećenja kože moglo otrovati arsenom.

Danas se za uklanjanja dlačica najčešće rade pripravci na bazi tioglikolata. To su soli tioglikolne ili merkaptooctene kiseline, a najčešće se koriste kalijev, kalcijev te stroncijev i litijev tioglikolat. Udio ovih spojeva je oko pet posto. Što ih je više, krema brže djeluje, ali veća je i vjerojatnost nadraživanja kože. Tioglikolna kiselina se, uz vodikov peroksid, inače upotrebljava kao otopina za oblikovanje kose, odnosno ondulaciju.

Kemijski depilatori su lužnati i pH vrijednosti su više nego dvostruko veće od pH kože. Optimalne vrijednosti su oko 12 jer u tako lužnatoj sredini dlake nabubre. Narušava se proteinska struktura dlake pri površini kože pa se mehanički lako može odvojiti. I voda je važna u ovom procesu, pa kreme sadrže razne ovlaživače, među kojima je najčešći glicerol. Ovlaživači sprečavaju i isušivanje samih krema.

Vrlo je važno proizvod prije prave primjene testirati na malom dijelu kože kako bi se utvrdilo može li je podnijeti. Za smanjenje nepovoljnog djelovanja na kožu u kremama su i tvari koje donekle mogu ublažiti iritaciju.

Među takve spojeve spadaju, primjerice, urea, razni želei i druge tvari. Među mirisima najčešće se stavljaju različita eterična ulja, kao što su ono iz cedra i pačuli, te mirisni sastojci, poput geraniola i citronelola. Svi sastojci koji se stavljaju u ove proizvode moraju biti stabilni u lužnatim uvjetima te neupitno sigurni za upotrebu. Iako na mnogim proizvodima na samom pakiranju može pisati primjerice "za osjetljivu kožu" ili "dermatološki testirano", ovi proizvodi ne služe za njegu. Na deklaracijama svih krema koje smo proučavali piše da ih treba testirati prije upotrebe pa je jasno da na kožu nanosimo preparat koji je agresivan, a ne njegujući. Stoga se preporučuje vrlo strogo držati uputa proizvođača, posebno onih koje su vezane uz način i područje primjene preparata.

Također, svakako treba izbjeći kontakt s odjećom i namještajem kako ne bi došlo do njihova oštećenja. Nakon depilacije kemijskim sredstvima ne preporučuje se sunčanje ni nanošenje "teških", odnosno masnih krema. Kožu treba smiriti blagim aloa vera gelom ili nekim proizvodom na bazi pantenola, odnosno provitamina B5.

Izvor: 24sata.hr