Kome pripada ovaj selfie? Fotografu ili majmunu?

majmuni, fotograf, fotografija

Naime, britanski fotograf snimao je crne makakije na indonezijskom otoku Sulawesi kada su se životinje dočepale njegove opreme i snimile nekoliko fotografija od kojih je najpopularnija ona nasmijanog majmuna koja se proširila svjetskim medijima.

No, tu nastaju i problemi jer Wikipedia je fotografiju objavila bez dozvole autora, a Slater ih namjerava tužiti nakon što su, unatoč njegovim zahtjevima, istu odbili ukloniti sa svoje stranice objasnivši da pripada - majmunu.

Budući da majmun zakonski ne može biti vlasnik fotografije, ista ne pripada nikom i slobodna je za javno korištenje.

Slater pak tvrdi da je oštećen ovom odlukom i da je to utjecalo na njegovu zaradu: "Ja sam vlasnik fotografije, ali budući da ju je majmun snimio, oni tvrde da mu fotografija i pripada. Problem je u tome što ljude uvjeravaju da je riječ o besplatnoj fotografiji i da je svatko može skinuti. Štoviše, nude je u visokoj rezoluciji čime aktivno ohrabruju ljude da fotografiju koriste kako god požele".

Od Wikimedia Commonsa traži 30 tisuća dolara i dodaje da je već angažirao odvjetnike jer nitko nema pravo bez sudske odluke određivati što će netko raditi s njegovom fotografijom.

"Ne znaju kako je fotografija nastala i njihovo je mišljenje utemeljeno na pričama koje su pročitali u medijima. Nisu čak ni pokazali želju da otkriju činjenice", zaključuje Slater.

Izvor: index.hr