Koliko često treba prati odjeću?

trikovi, zgužvana odjeća , odjeća, krevet, odjeća, prvo nošenje, pranje, istraživanje, odjeća, pranje

No, prema društvenoj aktivistkinji dr. Holly Kaye-Smith s australskog Sveučilišta Western Sydney mogli bismo - i trebali - rublje prati puno manje, piše whimn.com.au.

"Jednostavne promjene u modi i navikama pranja rublja mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Trebaju nam rješenja koja se fokusiraju na ljude (a ne na produkte) kako bismo pomogli okolišu - u principu jednostavne promjene u svakodnevnim rutinama mogu imati veliki utjecaj", kaže.

A jedna od tih malih navika je i pranje rublja. Smith kaže da pranje odjeće koja nije prljava, koristeći štetne deterdžente, i paljenje mašine tijekom cijele godine se zbroji, a mala promjena u tim navikama može imati veliki utjecaj na okoliš.

Koliko često bismo onda trebali prati odjeću?

Dr. Kaye-Smith kaže da ako odjeća ne smrdi i nije umrljana - tad vjerojatno ne treba pranje. Prije nego već bacite u mašinu, ona preporučuje da na umu imate ovo:

- do 82 % ukupne štete odjeće na okoliš događa se tijekom pranja.

- samo 7 % odjeće koju peremo je zapravo prljava, stoga procijenite odjeću prije pranja kako ne biste trošili vrijeme, energiju i vodu uzalud.

- potrebno vam je samo jedno dodatno nošenje odjeće prije nego što je operete i teret pranja već vam je gotovo prepolovljen.

Izvor: index.hr