Kinezi klonirali majmune: 'Nećemo klonirati ljude'

majmuni

Dva genetski potpuno jednaka makaki majmuna stvorena su u laboratoriju prije osam tjedana istom tehnikom kakvom je svojedobno klonirana i ovca Dolly.

Njihovi tvorci dali su im imena Zhong Zhong i Hua Hua, a javno su objavili rezultate svoga rada nakon što je postalo jasno kako je prošla kritična faza razvoja i kako će majmuni preživjeti. Zhong Zhong i Hua Hua sada se hrane a bočicu i, prema tvrdnjama kineskih znanstvenika, dobro se razvijaju.

Inače, tijekom početka ovog eksperimenta pokušano je stvoriti četiri klonirana majmuna, no dva nisu preživjela. Kloniranje majmuna odmah je izazvalo konsternaciju jer su po prvi puta klonirani primati, što otvara mogućnost za eventualno kloniranje čovjeka, što bi etički bila vrlo upitna procedura. Kinezi opovrgavaju da imaju cilj klonirati ljude, već da su majmuni klonirani samo u znanstvene svrhe.

- Klonirani majmuni bit će korisni pri istraživanju bolesti s genetskom bazom, uključujući i neke oblike tumora te metaboličke poremećaje, kaže dr Qiang Sun s Instituta za neurologiju koji djeluje pri kineskoj akademiji znanosti.