Kefir: Napitak za dugovječnost pripremite kod kuće

kefir
... povoljno utječe na organizam, te ga i liječnici preporučuju u slučaju nekih bolesti.

Kefir je ukusan i hranjiv mliječni napitak porijeklom s Kavkaza. Postoji od davnina, a mnogi su se uvjerili u ljekovita svojstva ovoga osvježavajućeg napitka prepunog dobrih bakterija.

Kefir ima jedinstvenu, lagano kremastu konzistenciju, kiselkasto osvježavajući okus s laganom notom po svježem kvascu ili veoma lagan okus po pivu. Može sadržavati i od 0,08 do 2% alkohola.

Ipak uobičajena je količina alkohola u jednodnevnom kefiru 0,08 do 0,1%. Kada se kefir ocijeđen od kulture kefirnih zrnaca ostavi da zrije, nakon nekoliko dana može sadržavati i 2 pa čak i 3% alkohola, ovisno o mlijeku i uvjetima zrenja.

Kulturu kefira zovu i tibetanska gljiva i kefirna gljiva

Kulturu kefira zovu i tibetanska gljiva i kefirne gljive, ali činjenica je da zrnca kefira nisu gljive. Radi se o zrncima koja su prirodni starter za pripremu kefira. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu između velikog broja dobrih, mliječnokiselih bakterija, octenih bakterija i sojevih kvasaca.

Zrnca su od meke, bjelkaste želatinozne biološke mase, a po sastavu su mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Najveći dio ovih polisaharida je kefiran, koji ima mnoga korisna svojstva, a nalazi se i u samom kefiru. Organizmi koji stvaraju ove strukture i sami se u velikoj mjeri nalaze unutar nje.

Kućna priprema

Pravi, tradicionalni, autentični kefir lako se priprema kod kuće. Mala količina kefirnih zrna dodaje se mlijeku i ostavlja 24 sata radi fermentacije. Zrnca se najprije hrane mliječnim šećerom i proizvode mliječnu kiselinu i CO2.

Kefir se cjedilom odvaja od zrna koja se ubacuju u novu količinu mlijeka. Odvojeni kefir se konzumira ili ostavi na hladnom za kasnije. Ako stoji tako ocijeđen na sobnoj temperaturi još 2 dana, najbogatiji je (vitaminima B1, B6, B9) i ima najmanje šećera i najviše alkohola. Kuriozitet je što kefirna zrnca traju vječno.

Pozitivni učinci

Kefiru se pripisuju mnogi pozitivni učinci kod niza bolesti i bolesnih stanja, između ostalog smatra se da djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu, efikasan je kao prirodni antibiotik i smanjuje upalne bolesti kao što su reuma i artritis. Dokazano je da jača imunološki sistem i ubrzava zacjeljivanje tijela, poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane i liječi bolesti crijeva.

Također pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu, čisti i detoksicira organizam, poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, snižava šećer u krvi, visoki krvni pritisak i visoke masnoće u krvi (trigliceride) te liječi gljivična oboljenja.

Mnogi su se uvjerili da pomaže u zaustavljanju rasta malignih ćelija, normalizira metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine, pomaže kod nesanice i depresije, kod bronhitisa i astme te kod psorijaze i ekcema.

Zapravo se radi o tome da kefir radikalno mijenja crijevnu floru na bolje, a zdrava crijevna flora je preduvjet za sveukupno dobro zdravlje.