Katastrofa u dolini Neretve: Istrulile mandarine i sto milijuna kuna

mandarine, Neretva, tehnologija, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, voće, zima, nertvanska dolina, mandarina, mandarine, Dolina Neretve, mandarine, krijumčarenje, katastrofa, mandarine, Dolina Neretve, Dolina Neretve, mandarine, Rusija, mandarine, smanjuje rizik, bolest, preventiva, mandarine, zdravlje, blagodati, mandarine, pesticidi, otrov, mandarine, hladna krema, recept, Dolina Neretve, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, Metković, mandarina, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, mandarina, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, mandarine, zdraviji život, mandarine, zdravlje
Drastično smanjen urod i loša otkupna cijena obilježili su ovogodišnju berbu, koja je katastrofalna za proizvođače i otkupljivače.

Četrdesetak tisuća tona, koliko je ubrano ove jeseni na plantažama Metkovića i Ploča, što je gotovo upola manje u usporedbi s prošlom godinom, jednostavno se nije moglo prodati , unatoč očekivanju voćara da će zbog manjeg uroda biti bolja cijena ploda.

Prosječna cijena od polovine listopada pala je ispod dvije kune za kilogram pa su realni prihodi voćara ove godine manji.

Pretpostavlja se da su neretvenski voćari ove godine na gubitku oko sto milijuna kuna. Prošle godine na plantažama se ubralo šezdeset tisuća tona mandarina, koje su utržene po zajamčenoj cijeni od tri kune uz poticaj od 90 lipa iz državnog proračuna otkupljivačima, piše Slobodna Dalmacija.

Tako dolazimo do iznosa od 180 milijuna kuna prometa u 2012. godini. Ove godine zabilježena je iznimno niska rodnost od 40 tisuća tona, koje su tržene po prosječnoj cijeni od dvije kune, jer su izostali državni poticaji i zajamčena cijena, pa se lako izračuna da je ostvareni promet tek 80 milijuna kuna što prema grubim izračunima znači minus od sto milijuna kuna.

'U listopadu je nastao zastoj na ruskom tržištu, nakon čega su mandarine skladištene po nepoznatoj cijeni. Stvari izmiču kontroli i dolazimo u potpuni kolaps. Otkupni centri bilježe velike gubitke zbog truleži, koji nastaje višednevnim skaldištenjem mandarina', kazao je Miodrag Kirindžija , predsjednik Udruge voćara 'Mandarina'.

Voćari se pitaju je li glavni problem ove godine bio u zatvaranju veletržnice u Rusiji ili su se Rusi okrenuli turskim mandarinama. Damir Deak iz tvrtke Kor Neretva, koja je najveći otkupljivač mmandarina osnovni problem vidi u kvaliteti mandarina, piše Slobodna Dalmacija.

'Tuča i kiša umanjili su kvalitetu robe, a toplo vrijeme i visoke temperature uvjetovale su smanjenu potrošnju citrusa', smatra Deak.

Kako bi se u budućnosti izbjegle situacije oko plasmana mandarina udruga voćara najvljuje formiranje povjerenstva proizvođača i otkupljivača koje će nadgledati postupak proizvodnje od rezidbe do berbe kako bi se očuvala kvaliteta ploda.