Katastrofa na vidiku:Riješen jedan od najvećih misterija, a otkriće zabrinjava!

misterij, katastrofa, klimatske promjene, kataklizma, klimatske promjene
Istraživanje objavljeno u časopisu Nature donosi crne prognoze.

Znanstvenici smatraju da je globalna klima osjetljivija na porast razine CO2 nego što se to dosad smatralo.

Njihova studija riješila je i jednu od najvećih nepoznanica klime, ulogu nastanka oblaka i njihov utjecaj na globalno zatopljenje.

"Naša studija pokazala je da klimatski modeli koji predviđaju mali porast temperature u slučaju udvostručenja emisija CO2 u odnosu na predindustrijska vremena ne pokazuju ispravno procese koji vode do stvaranja oblaka", rekao je voditelj istraživanja Steven Sherwood.

U čemu je razlika novih i starih modela?

Naime, prema ranijim procjenama, udvostručenje CO2 trebalo je izazvati porast temperatura od 1,5°C do 5°C, no najnovije istraživanje pokazuje da će prosječne globalne temperature u tom slučaju porasti mnogo više, od 3 do 5°C. Do razlike u procjenama došlo je zbog isparavanja, modeli koji predviđaju manji porast temperatura ne uzimaju u obzir proces isparavanja u kojem ne dolazi do formacije oblaka.

Sherwood napominje da bi porast temperature od 4°C bio katastrofalan, a život u takvim uvjetima težak, a u tropskim područjima i nemoguć. Također, u tom bi se slučaj otopio i led na Grenlandu, što bi razinu mora podiglo za nekoliko metara.

I.La./phys.org